Понад 150 унікальних церков потребують негайного ремонту та реставрації

Понад 150 унікальних церков потребують негайного ремонту та реставрації

Укрінформ
В Івано-Франківській області більше 150 унікальних об’єктів культурної спадщини потребують негайного ремонту та реставрації. Переважно це дерев’яні церкви.

Про це в Івано-Франківську на засіданні колегії облдержадміністрації заявив начальник управління культури, національностей та релігій Володимир Федорак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Негайного проведення  ремонтно-реставраційних робіт потребують понад 150 унікальних об’єктів культурної спадщини як місцевого, так і національного значення, а це – дерев’яні церкви, конструкції яких, внаслідок часу та природних чинників, втрачають свою несучу здатність, їх деревина прогнила та уражена шкідниками», - сказав Федорак.

За його словами, проблемним залишається питання проведення реставраційних робіт у Церкві Святого Духа в Рогатині, яка знаходиться під егідою ЮНЕСКО, у церкві Святого Миколая, яка датована XVI століттям, знаходиться у Рогатинському.

За підрахунками фахівців, для порятунку сакральних об’єктів на Прикарпатті необхідно більше 12 млн грн. В обласному бюджеті на реставраційні роботи об’єктів культурної спадщини передбачено 1 млн грн.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, депутати обласної ради обіцяють знайти в бюджеті ще 1 млн грн для реставрації тих сакральних об’єктів, які не лише потребують негайного втручання, але й мають необхідні паспорти та належать до пам’яток архітектури місцевого значення.

Загалом, в області на державному обліку перебувають 3944 об’єкти культурної спадщини, з них 107 – мають національне значення. Під охороною держави перебуває більше 500 об’єктів сакральної архітектури, понад 400 культових споруд є пам’ятками місцевого значення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-