Хуг вірить, що ескалацію на Донбасі можна припинити

Хуг вірить, що ескалацію на Донбасі можна припинити

Оновлено
Укрінформ
Перший заступник керівника СММ ОБСЄ в Україні Александр Хуг вірить, що сторони протистояння на Донбасі здатні забезпечити припинення ескалації ситуації, що склалася в Авдіївці через її обстріли бойовиками.

Про це він сказав на брифінгу щодо безпекової ситуації в Україні під час скайп-включення, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Незважаючи на їхню войовничу риторику, я знаю, що сторони здатні забезпечити деескалацію. Я знаю, що вони можуть уникнути провалу", - сказав він.

Зокрема, він зауважив, що короткострокове припинення насильства, яке дозволило працівникам дістатися до станції, не було б можливим без допомоги Спільного центру з контролю та координації. "До цього процесу особисто долучилися обидва генерали Збройних Сил України та Збройних сил Російської Федерації", - підкреслив Хуг.

"Їхнє бажання та здатність працювати спільно та конструктивно, а також здійснювати координацію з СММ ОБСЄ у забезпеченні дотримання режиму припинення вогню говорять про те, що надія все ще є", - підкреслив Хуг.

На його переконання, ескалація ситуації в Авдіївці виникла не спонтанно. "Десь певні особи свідомо вирішили розпочати її. Перед тим, як усе це повністю вийде з-під контролю, перед тим, як буде залучено ще більше людей до цього, перед тим, як ще більше життів буде втрачено, перед тим, як ще більше будинків буде зруйновано, перед тим, як розпочнеться справжня гуманітарна та екологічна криза, ці особи мусять повністю змінити курс", - підкреслив Хуг.

Він наголосив на необхідності повного припинення вогню і відведення танків, артилерії з цієї ділянки, "припинити просування сил уперед і збільшити дистанцію між відповідними позиціями, забезпечити безперешкодний доступ ремонтникам і представникам СММ".

Обстріли в районі Авдіївки не припиняються вже п'ятий день. 31 січня в місті оголошено надзвичайний стан у зв'язку із загостренням ситуації через активізацію бойовиків і загрозу гуманітарної катастрофи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-