На Миколаївщині вшанували пам'ять жертв Голокосту

На Миколаївщині вшанували пам'ять жертв Голокосту

Укрінформ
На Миколаївщині представники громадськості, історики, депутати, учні та студенти вшанували пам'ять жертв Голокосту у селі Богданівка Доманівського району, де у роки Другої світової війни було знищено понад 50 тисяч євреїв.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у прес-службі Миколаївської територіальної організації партії БПП «Солідарність», яка ініціювала даний захід.

"Меморіальний захід з вшанування пам’яті жертв Голокосту відбувся у селі Богданівка Доманівського району, де у роки Другої світової війни було знищено більше 50 тисяч євреїв. Він приурочений до Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту, який відзначається щорічно згідно рішення Генасамблеї ООН", - розповіли у прес-службі.

Неподалік від села Богданівка, поблизу крутих схилів яру, зараз стоїть меморіальний камінь, який нагадує про страшні події минулого. За інформацією істориків, 76 років тому цей яр був заповнений тілами по-звірячому вбитих мирних жителів, переважно євреїв. Їх знищували взимку 1941-1942 років за вказівкою гітлерівців румунські окупанти під проводом коменданта округу Модеста Іонеску. Восени 1941 року вони створили у Богданівці концентраційний табір, куди відправляли євреїв з Одеси, Бессарабії, Молдови, вінницьких таборів, Польщі, інших країн Європи. У товарних вагонах в’язні доставлялися у Березовку, а звідти пішки під конвоєм у лютий мороз без їжі та води йшли дорогою на Богданівку. Ці 100 кілометрів шляху стали відомі як «дорога смерті».

Загалом за підрахунками вітчизняних істориків у Доманівському районі було знищено до 120 тисяч мирних жителів, що стало одним з безпрецедентних випадків геноциду.

Депутат обласної ради Сергій Чорний впевнений, що про масові розстріли у Богданівці мають знати і пам’ятати сучасники та майбутні покоління, аби не допустити подібного ніколи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-