У Бахмуті вшанували пам'ять євреїв, замурованих живцем у забої в 1942 році

У Бахмуті вшанували пам'ять євреїв, замурованих живцем у забої в 1942 році

Укрінформ
У місті Бахмут (кол. Артемівськ) Донецької області вшанували пам'ять 3 тисяч євреїв, живцем замурованих у 1942 році в алебастровому забої заводу шампанських вин.

Про це в четвер повідомили в Бахмутській міській раді.

«На заводі шампанських вин «АртВайнері» міста Бахмут відбувся мітинг-реквієм, присвячений пам'яті заживо замурованих в роки війни. Тоді, 11 січня, в алебастровому забої заводу шампанських вин 3000 євреїв були заживо замуровані в камері № 46», - сказали в міськраді.

Зазначили, що в день 75-роковин трагедії біля так званої «стіни плачу» зібралися представники міської влади, громадськості та небайдужі городяни. До усіх присутніх на мітингу звернувся Бахмутський міський голова Олексій Рева та зазначив, що місце, де відбувається реквієм за загиблими, - місце жахливого злочину не тільки проти єврейського народу, а проти всього людства.

«Трагедії єврейського народу в Києві, Харкові, Одесі, Бердичеві та інших містах нашої країни - про них потрібно говорити і розповідати нинішнім і майбутнім поколінням, шанувати і пам'ятати жертв подій, щоб надалі не повторювати помилок минулого. Знати жорстоку правду війни, зберігати пам'ять про загиблих, оберігати пам'ятники і меморіали - це наша відповідальність, наш борг, наш обов'язок», - сказав мер.

Як підкреслив керівник міського філіалу Донецького обласного благодійного фонду «Хесед Цдака» Хаїм Дубров, згідно з Торою людина - це цілий світ і, рятуючи її, ми рятуємо світ, вбиваючи - вбиваємо світ. 

Дубров прочитав поминальну молитву за загиблими на івриті, а присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання та поклали до «стіни плачу» квіти.

Фото: vladbespalov.livejournal.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-