Першому в Україні музею Голокосту - 20 років

Першому в Україні музею Голокосту - 20 років

Укрінформ
Нова експозиція про історію музею відкрита в музеї Голокосту, на вулиці Ярослава Мудрого у Харкові.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла засновник та керівник музею, заслужений працівник культури України Лариса Воловик.

"Справа в тому, що наш музей Голокосту - перший музей подібного роду в Україні - створений рівно 20 років тому, у 1996-му. До ювілею саме і відкрита нова експозиція, що розповідає про друзів музею, членів обласного комітету "Дробицький яр", тих, хто веде пошукову роботу, відтворюючи картину масового геноциду євреїв у роки фашистської окупації Харкова, хто поповнює загальну експозицію документальними свідченнями минулого, в тому числі, із сімейних архівів. Є тут і матеріали, що розповідають про харківську обласну організацію Праведників світу - земляків, які рятували євреїв у роки фашистської окупації", - зазначила Воловик.

За її словами, основна частина експозиції - понад п'ять тисяч експонатів - розповідає про зиму 1941-1942 року, коли в Дробицькому яру, на околиці Харкова, фашисти розстріляли понад 16 тисяч харків'ян - в основному, євреїв.

"Зараз, коли в країні триває військовий конфлікт, особливо важлива діяльність установ культури, зберігають історичну пам'ять і культурну спадщину. Музей продовжує роботу, на наші конференції, виставки, зустрічі буде і надалі приходити молодь. Трагедія Голокосту не повинна повторитися", - додала Воловик.

За її словами, нова експозиція відкрита за участю спеціально прибули на ювілей музею представників дипломатичних служб, включаючи Посольство Держави Ізраїль в Україні, і приурочена до Дня пам'яті жертв Голокосту.

Як повідомляв раніше Укрінформ, у 2002 році президент України Леонід Кучма взяв участь у відкритті в Харкові меморіального комплексу "Дробицький яр", побудованого на пожертви харків'ян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-