ОБСЄ фіксує потрійне зростання обстрілів з важкої зброї

ОБСЄ фіксує потрійне зростання обстрілів з важкої зброї

Укрінформ
На сході України з 12 до 18 грудня застосування озброєння, забороненого Мінськими угодами, збільшилося втричі порівняно з попереднім тижнем.

Про це йдеться у звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ станом на 21 грудня.

"За тиждень з 12 до 18 грудня застосування озброєння, забороненого Мінськими угодами, збільшилося втричі, якщо порівнювати з попереднім тижнем", - йдеться у документі.

Як зазначили у місії ОБСЄ, рівень порушень режиму припинення вогню коливався, проте залишався стабільно високим. Спостерігачі заявляють, що щоденно фіксували сотні порушень.

"Близько половини усіх порушень режиму припинення вогню, зафіксованих СММ, були сконцентровані в районі Авдіївки, Ясинуватої та Донецького аеропорту. Решта - розподілилися між чотирма іншими гарячими точками: райони на схід і північний схід від Маріуполя; західна та північна околиці Горлівки; західна частина Луганської області, а також уздовж дороги Світлодарськ-Дебальцеве", - йдеться у звіті місії.

В ОБСЄ також зазначають, що починаючи з 18 грудня СММ спостерігала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню у районах навколо Світлодарська і Дебальцевого, не вказуючи при цьому, яка саме сторона здійснювала ці порушення.

У місії також стверджують, що "сторони продовжують наражати на небезпеку цивільне населення, розміщуючи свої позиції біля житлових будинків та об'єктів цивільної інфраструктури, наражаючи жителів на ризик потрапляння під обстріл".

У звіті підкреслюється, що перетин блокпостів уздовж лінії зіткнення також залишається небезпечним для цивільних осіб у зв'язку з тим, що вони змушені протягом тривалого періоду часу очікувати на пропуск у місцях, де часто відсутні належні укриття, вода та будь-які санітарні умови; іноді мирні жителі на блокпостах потрапляють під обстріл.

У місії додали, що "свободу пересування спостерігачів СММ продовжують обмежувати, особливо на ділянках розведення і в прилеглих до них районах (де сторони відмовляються вилучати міни та боєприпаси, що не вибухнули), а також іноді у місцях зберігання озброєння".

Як повідомляв Укрінформ, 18 грудня бойовики атакували позиції ЗСУ на Світлодарській дузі. Метою їхніх дій було просування в бік н.п. Луганське Донецької області і захоплення стратегічно важливих об'єктів. Бойовики вели вогонь з населених пунктів, що не надавало можливості адекватного реагування у відповідь з метою недопущення втрат серед мирного населення. Всього було здійснено три вогневих нальоти, які тривали 6 та 3 години відповідно.

В результаті атак бойовиків у неділю загинули 5 українських бійців, 16 військових отримали ушкодження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-