Грибовицьке звалище: Львів знову просить сільраду виділити землю

Грибовицьке звалище: Львів знову просить сільраду виділити землю

Укрінформ
Львівська міськрада звернулась до громади села Малехів, яке сусідить із Грибовицьким сміттєзвалищем, з проханням виділити земельну ділянку для стабілізаційних та протиаварійних робіт на полігоні ТПВ.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили у департаменті житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради.

«Обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій визначила ситуацію з Грибовицьким сміттєзвалищем як надзвичайну місцевого рівня. Проте в разі зволікання з проведенням протиаварійних робіт вона може перерости у вищий – регіональний рівень. Для термінового виконання ряду невідкладних протиаварійних заходів на полігоні ТПВ потрібно терміново виділити додаткову земельну ділянку площею не менше 3,5 гектарів, на якій зараз знаходяться озера-збірники інфільтратів та побутові відходи, які зсунулись. Це необхідно для проведення стабілізаційних та протиаварійних робіт, відповідно до розроблених проектів», - зазначив директор департаменту Сергій Бабак.

За його словами, інженерно-геодезичний моніторинг за зсувом Грибовицького сміттєзвалища, який проводиться вченими «Львівської політехніки», показав, що тріщина тіла полігону має тенденцію до подальшого розширення. Крім цього, встановлено напрямки руху сміття та зону підвищеної небезпеки. Фахівці ТзОВ «Інститут «Гірхімпром» розробили робочу документацію для облаштування підпірної призми для верхнього ярусу існуючого полігону, з тим, щоб підперти схил полігону, що рухається, і забезпечити йому нормативні кути. Слід невідкладно провести протиаварійні заходи та роботи з посилення дамб відстійників фільтрату на полігоні ТПВ та виконати інші роботи на об’єкті.

Однак їх виконання є неможливим без відведення Малехівською сільською радою додаткової земельної ділянки.

Львівська міська рада вже неодноразово зверталась щодо цього до Малехівської сільради, однак питання залишається невирішеним. Подальше зволікання може призвести до значного погіршення ситуації на полігоні під час зимового періоду внаслідок повторного зсуву сміттєвої маси в озера-збірники фільтратів з можливим неконтрольованим витоком інфільтратів на прилеглу місцевість.

Комунальники просять малехівчан розглянути питання щодо відведення ділянки на найближчому або позачерговому засіданні Малехівської сільської ради та прийняти позитивне рішення.

Як зазначив Бабак, підприємства, підпорядковані Львівській міськраді, та інші спеціалізовані структури готові невідкладно стати до виконання протиаварійних робіт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-