Метою ОРДО є гуманітарна та екологічна катастрофи - Міноборони

Метою ОРДО є гуманітарна та екологічна катастрофи - Міноборони

Укрінформ
Окупаційна адміністрація окремих районів Донецької області (ОРДО) не надає гарантії безпеки на проведення ремонтно-відновлювальних робіт на низці об’єктів поблизу лінії зіткнення в зоні АТО. 

У результаті можуть виникнути гуманітарна та екологічна катастрофи, що торкнуться сотень тисяч мешканців по обидва боки лінії розмежування, повідомили кореспондентові Укрінформу в Міністерстві оборони України.

"Протягом значного періоду в ряді районів на лінії розмежування не можна провести ремонтно-відновлювальні роботи. Така ситуація склалася внаслідок того, що російська сторона в Спільному центрі контролю і координації не надає підтвердження гарантій безпеки дотримання режиму припинення вогню з боку ОРДО", - повідомив високопоставлений співрозмовник.

Так, українською стороною СЦКК отримано письмове підтвердження про відмову без пояснення причин надати гарантії безпеки при проведенні ремонтно-відновлювальних робіт по заявках Авдіївського коксохімічного заводу (АКХЗ) та Красногорівського вогнетривкого заводу.

На АКХЗ вже давно потрібно виконати відновлювальні роботи у зв’язку з важким станом електропостачання та постачання технічною водою. Якщо такі роботи не провести, то металургійний гігант може зупинити свою роботу, що безпосередньо вплине на життєдіяльність міста Авдіївка. 

Не менш складна ситуація і на газорозподільчій станції в районі Красногорівки, де потребувалися роботи з оцінки стану газопроводу виведення з виготовленням 2-х шурфів на газорозподільчій станції і нитки високого тиску в районі траси Запоріжжя-Донецьк. Проект прокладення газопроводу до Мар'їнки i Красногорівки був завершений українською владою ще у червні 2016 року. Наразі стоїть питання щодо підключення газопроводу до газорозподільчої станції. При цьому, її робота дозволить забезпечити газопостачанням i опаленням у зимовий час не лише жителів підконтрольних уряду Мар'їнки i Красногорівки,  а й близько 20 тис. мешканців Олександрівки, яка знаходиться на тимчасово окупованій території Донеччини.

Крім того, на даний час не надходило відповідей і щодо надання гарантій безпеки при проведенні ремонтно-відновлювальних робіт по заявках Фенольного заводу та "Бахмутського аграрного союзу".

На Фенольному заводі поблизу н.п. Новгородське  - підконтрольна українському уряду територія Донеччини – потребується продовження роботи щодо посилення протиаварійного захисту шламонакопичувача ІІІ черги i прилеглих територій. Попередні шість заявок від керівника підприємства "Інкор i Ко” на дотримання режиму припинення вогню під час проведення робіт, починаючи з 10 липня 2016 року, не погоджені представниками ОРДО.

Щодо заявки ”Бахмутського аграрного союзу“, то там потребуються роботи з обстеження саперами проїздів від будівлі очисних споруд до поля №40 i суміжних полів на наявність вибухонебезпечних предметів. Укрінформ ще у липні  писав про ситуацію, що склалася в районі н.п. Новолуганське-Кодема навколо свинокомлексу цього агропідприємства/

Як повідомили в Міноборони, заявка ПРАТ ”Бахмутський аграрний союз” від 11 жовтня ц.р. № 404 узгоджена представниками ЗС України 13 жовтня ц.р. Станом на 16 листопада ц.р. підтвердження гарантій безпеки на проведення даних робіт з боку ОРДО від російської сторони СЦКК не надходило.

"Затримка або невиконання відновлювальних робіт на зазначених об'єктах створює передумови виникнення гуманітарної та екологічної катастроф, які можуть торкнутися десятків, а може i сотень тисяч мирних мешканців по обидва боки лінії зіткнення сторін", - наголосили у коментарі в оборонному відомстві.

В МОУ також додали, що складається враження, "що загроза виникнення гуманітарної та екологічної катастроф i є та мета, яка переслідується керівниками ОРДО шляхом ненадання гарантій безпеки на проведення даних робіт".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-