СБУ про обшуки в Одесі: знайшли печатки офшорних компаній

СБУ про обшуки в Одесі: знайшли печатки офшорних компаній

Укрінформ
Співробітники Служби безпеки України провели обшуки на морському терміналі в Одеській області, що належить російському бізнесмену. При цьому вилучено чимало необлікованої валюти, а також печатки офшорних компаній.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"Співробітники Служби безпеки України здійснили обшуки в офісах приватного морського терміналу, а також у квартирах та будинках його керівників. Слідчі дії відбуваються у рамках кримінального провадження за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України за підозрою у заволодінні 6 мільйонами доларів корабельних зборів", - зазначили в СБУ.

У 2015 році компанія відомого російського бізнесмена, якій належить термінал, незаконно оформила права на отримання частини коштів від портових зборів, які до того часу надходили до ДП «Адміністрація морських портів України». Це стало можливим через незаконне оформлення прав власності на частину акваторії Аджалицького лиману, який, відповідно до Конституції, є власністю українського народу.

Під час обшуків оперативники спецслужби вилучили чимало необлікованої валюти, а також печатки офшорних компаній. Правомірність їх отримання та використання встановить досудове слідство. Слідчі дії тривають, йдеться в повідомленні.

Варто зазначити, що  гендиректор групи компаній "ТрансІнвестСервіс" (ТІС) Андрій Ставніцер розмістив 24 листопада повідомлення в Facebook, що співробітники СБУ не допускають юристів компанії до приміщень, де проводяться обшуки й вилучення документації."Прямо зараз в офісах, а також за деякими приватними адресами менеджменту компанії «ТІС», знаходяться співробітники СБУ. Вони приїхали до нас, щоб вилучити документи з приводу днопоглиблення, здійсненого «ТІС» в 2006-2010 роках. Як ми вже повідомляли, деякі депутати звернулися в СБУ із запитами з приводу нашої діяльності", - зазначив Ставніцер.

Водночас, зауважив він, "юристи «ТІС» не можуть зайти до офісу. Силовики викликали додатковий наряд".

На думку Ставніцера, який є сином одного із співзасновників компанії, обшуки та вилучення документації пов'язані з тим, що "в 2006 році ми прийняли рішення за власні гроші поглибити дно перед нашими причалами... Ми витратили $ 40 млн на днопоглиблення. За останні п'ять років судна, які заходили у створену нами акваторію, перерахували державі понад $ 200 млн портових зборів". Згідно з новим законом, додав він, "держава поступово повертає нам частину витрачених коштів на днопоглиблення. Поки що повернули $ 5,7 млн. Вони лежать  на цільових рахунках, їх можна витратити тільки на подальше поглиблення дна".

Як повідомлялося, обшук відбувся також у радника міністра інфраструктури Андрія Мотовиловця, про що він теж повідомив у Facebook.

Група терміналів "ТІС" функціонує на березі Малого Аджалицького лиману, в 27 км на схід від Одеси. Засновниками ТОВ є Олексій Ставніцер та Олег Кутателадзе, компанія контролює групу з 5 терміналів - ТІС-Зерно, ТІС-Міндобрива, ТІС-Руда, ТІС-Вугілля, ТІС-Контейнерний термінал. Причому комплекс ТІС-Міндобрива засновники компанії створили при участі 50:50 з російським мільярдером Олексієм Федоричевим, а терміналом ТІС-Зерно володіє виключно Федоричев.

"ТІС-Зерно належить пану Федоричеву. Ніхто з інших наших акціонерів частками в ТІС-Зерно не володіє. Структурно ми пов'язані лише тим, що забезпечуємо їх залізницею, електрикою і водою", - повідомив в одному інтерв'ю гендиректор "ТІС" Ставніцер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-