У Харкові тепер два Киси Вороб’янінова

У Харкові тепер два Киси Вороб’янінова

Фото
Укрінформ
У Всесвітній день дурня у середмісті Харкова відкрили пам'ятник Кисі Вороб’янінову.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, скульптуру, в якій легко вгадати риси актора Сергія Філіппова, що втілив цей образ у фільмі "12 стільців" режисера Леоніда Гайдая, встановлено біля кав’ярні "Веранда" на вулиці Ярослава Мудрого (колишня Петровського). За задумом автора, заслуженого художника України Катіба Мамедова, бронзовий Киса ніби виходить із стіни будівлі з заповітним стільцем у руці.

"Ідея відтворити такий образ є невипадковою: я люблю гумор Ільфа і Петрова, люблю їх героїв. Кілька років тому я вже увічнив у бронзі Еллочку-Людоїдку з чайним ситечком у руці, що також встановлена біля кав’ярні. Цього разу мою ініціативу підтримали депутати Харківської міськради. Три місяці роботи, у тому числі на власній кухні, - і проект втілився у життя. Відкриття приурочене до 1 квітня теж невипадково: нехай люди радіють життю, нехай посміхаються", - наголосив Мамедов.

За його словами, своєї черги чекають і інші герої роману.

До речі, в скульптурну композицію біля кав’ярні разом з пам'ятником Еллочці-Людоїдці входять встановлені раніше бронзові фігури Остапа Бендера, який сидить на лавці, а також іще одного Киси Вороб’янінова, який стоїть з простягненим капелюхом, цього разу в образі, зіграному Анатолієм Папановим. Обидві ці скульптури створив молодий художник Ельденіз Гурбанов.

Фото: В'ячеслав Мадієвський

Як повідомляв Укрінформ, у 2001 році на першій платформі Південного вокзалу Харкова встановлено скульптуру отця Федора, який біжить із чайником у руці: за романом, він відстав від поїзда, зійшовши в Харкові за окропом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-