Головні виклики деокупованих територій: цивільні заручники, воєнні злочини, знищене житло та інфраструктура

Головні виклики деокупованих територій: цивільні заручники, воєнні злочини, знищене житло та інфраструктура

Укрінформ
28 травня, 12:00 - пресконференція на тему: «Головні виклики деокупованих територій: цивільні заручники, розслідування воєнних злочинів, знищене житло та інфраструктура».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасники: Ірина Коробко - прессекретарка Консультативної місії ЄС-Україна; Марія Мезенцева - голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ (онлайн); Олександр Толоконніков - начальник управління внутрішньої та інформаційної політики Херсонської обласної військової адміністрації (онлайн); Христина Шкудор - адвокаційна менеджерка кампанії Where Are Our People? громадської організації PR Army; Юлія Хрипун - співзасновниця громадської організації «Цивільні в полоні»; Олександра Романцова - виконавча директорка «Центру громадянських свобод».

Чому це цікаво?

З початку повномасштабного вторгнення Росії 20% території України постраждали внаслідок бойових дій, сотні тисяч цивільних потрапили в полон або були депортовані. Їхні будинки пограбовані та знищені, а земля після звільнення окупованих територій виявилася замінованою. Україна бореться та має перемогти у війні з Росією, щоб українці змогли повернутись додому. 

У ході пресконференції учасники обговорять результати пошуку шляхів повернення насильно вивезених з України громадян, а також результати роботи програм з відновлення та відбудови житла українців, яке знищила РФ.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Запрацювали офіси Реєстру збитків постраждалим від російської агресії - Мезенцева

У Києві та Женеві відкрилися офіси Реєстру збитків і компенсацій постраждалим від російської агресії, і українці вже подали понад 1 тисячу відповідних заявок.

Про це повідомила голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Головні виклики деокупованих територій: цивільні заручники, розслідування воєнних злочинів, знищене житло та інфраструктура».

“Як у Києві, так і в Женеві відкрилися офіси щодо Реєстру збитків і компенсацій. Наразі ми опрацьовуємо передачу інформації від органів прокуратури в Україні до Гааги для верифікації воєнних злочинів”, - сказала Мезенцева.

При цьому вона наголосила, що компенсаторний механізм також поширюється на постраждалих від воєнних злочинів.

“Важливо, що цю категорію не звужено лише до матеріальних збитків, але й воєнні злочини, які пов’язано з насильством, катуванням, насильницькими зникненнями, депортацією. Тобто сюди потрапляють категорії цих громадян”, - зазначила Мезенцева.

Вона повідомила, що українці вже подали понад 1 тисячу відповідних заявок і закликала реєструвати як матеріальні, так і не матеріальні втрати від воєнних злочинів.

“Грошима виміряти це горе та оцінити воєнний злочин неможливо. Але Гаага й наші міжнародні партнери намагатимуться це зробити. Вже понад 1 тисячу заявок українці подали через застосунок “Дія”, і ми закликаємо надалі це робити — крім іншого, реєструвати воєнні злочини як матеріальних, так і не матеріальних втрат”, - закликала Мезенцева.

Як повідомляв Укрінформ, відтепер заявники, які бажають подати заяви до міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, мають можливість скористатися для цього вебпорталом “Дія”.

Раніше у Гаазі на міжнародній конференції "Відновлення справедливості для України" оголосили про запуск подання заяв до Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-