Оперативна ситуація на Півдні України та у Чорному морі

Оперативна ситуація на Півдні України та у Чорному морі

Укрінформ
21 червня, 12:00 - брифінг на тему: "Оперативна ситуація на Півдні України та у Чорному морі".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Наталя Гуменюк - начальник об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України (онлайн).

Теми для обговорення: 

  • Катастрофа на Каховській ГЕС: наслідки та поточна ситуація в області. 
  • Безпекова ситуація на Півдні України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформуhttps://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

У разі підриву окупантами «Кримського титану» першочергово постраждають російські терористи, однак це торкнеться і кількох сусідніх країн – Гуменюк

Україна спостерігає за активністю російських окупантів на території підприємства «Кримський титан» та фіксує частковий виїзд місцевого населення через побоювання катастрофи.

У разі підриву підприємства першочергово постраждають російські військові, які перебувають найближче, а також аварія може торкнутися громадян Туреччини, Румунії та Молдови, заявила на брифінгу в медіацентрі Україна – Укрінформ керівниця об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

«Ми не спостерігаємо організованої евакуації, але є випадки групових виїздів людей, і вони очевидні в сенсі власної безпеки і турботи про власну безпеку. Тобто на власний розсуд багато хто з місцевого населення, навчені досвідом, зокрема 2018 року, коли були хімічні викиди з цього підприємства, люди намагаються максимально віддалитися від цієї зони небезпеки», – повідомила речниця, відповідаючи на запитання, чи спостерігається евакуація громадян з прилеглих територій «Кримського титану», який мінують російські окупанти.

Гуменюк наголосила, що Україна спостерігає за активністю окупантів у районі «Кримського титану», та зауважила, що у разі його підриву першочергово постраждають саме російські військові.

«Так, ситуація нами відстежується щодо завезення туди вибухівки, щодо активності сил окупаційних військ навколо, і цілком імовірно, це буде ще одна ланка в ланцюзі техногенних шантажів, які ворог використовує. Тому сподіваємось на все ж таки міжнародну спільноту, яка зможе переконати і вплинути на військово-політичне керівництво країни і розуміння, в тому числі, що найпершими і найбільшими ураженими будуть саме власні підрозділи країни-окупантки, тому що вони знаходяться найближче», – повідомила Гуменюк.

Крім того, вона зауважила, що на відміну від підриву на Каховській ГЕС, терористичний акт на кримському підприємстві торкнеться й інших країн.

«Якщо порівняти шантаж і приведення в дію техногенної катастрофи, пов’язаної з Каховською ГЕС, то це була більш локальна така ситуація, але те, що пов’язане з заводом «Титан», вже матиме міждержавний характер. Тому що, за оцінками фахівців, зона ураження може дістатися й інших країн, зокрема Туреччини, Румунії Молдови, і це має непокоїти керівництво і цих країн, і посилити міжнародний тиск», – заявила Гуменюк.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що «Кримський титан» та Запорізька АЕС є ключовими об’єктами, де російські окупаційні війська можуть завдати удару, однак це не зупинить процес звільнення України від ворога.

Раніше повідомлялося, що з підприємства «Кримський титан» загарбники вивезли цінне обладнання, і наразі там функціонує один цех, який виробляє азотні добрива. Нині там зберігається 200 тонн аміаку.

На Миколаївщині й Одещині зафіксовано прибиття до берега знесених водою мін - Гуменюк

Після підриву загарбниками Каховської ГЕС дрейфуючі міни виявляли в Одеській та Миколаївській областях, частина з 9 мін вибухнула безконтрольно.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

«Наразі донесення (мін) до інших країн ми не фіксували поки що, але фіксували випадки самовільного підриву протягом прямування мін за течією. Безпосередньо в Одеському та Миколаївському регіонах разом зафіксовано прибиття до берега 9 мін, вони мають ознаки саме річкових мін, знесених з позицій... Не всі з них, на жаль, були знищені контрольовано; були випадки і безконтрольного підриву, від зіткнення з якимись предметами у воді і з узбережжям», - сказала Гуменюк.

За її інформацією, постраждалих унаслідок вибухів таких мін немає, але небезпека зберігається дуже велика. Вона нагадала, що великі «острови» сміття ще курсують відкритою поверхнею акваторії, і там можуть бути й міни.

«Мінна небезпека на узбережжі зараз зросла в рази, і доступ до узбережжя місцеві органи влади намагаються максимально обмежити, щоб не наражати людей на небезпеку», - зауважила речниця.

Як повідомляв Укрінформ, 13 червня на території Фонтанської сільської ради Одеської області внаслідок вибуху морської міни, яку винесло на берег після підриву Каховської ГЕС, були пошкоджені 27 житлових будинків.

Загарбники знову збільшили інтенсивність обстрілів на Дніпровському напрямку - Гуменюк

На Дніпровському напрямку російські війська збільшили кількість обстрілів. Зокрема, за минулу добу зафіксовано 75 обстрілів.

Про це на брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

«На Дніпровському напрямку, на відміну від Запорізького, дещо знижена активність Сил оборони в географічному просуванні, але дуже підвищена активність контрбатарейної боротьби. Ми продовжуємо нищити потужності ворога, поки він передислоковується після відходу великої води... Зараз їм доводиться по новій оформлювати карти мінних полів, які вони створили, а висока вода підірвала», - сказала Гуменюк.

Вона повідомила, що ворог намагається активізувати обстріли, вже за минулу добу зафіксовано 75 обстрілів, що відповідає показникам, які були до підриву Каховської ГЕС.

"Якщо після підйому води вони змушені були відступити на певну відстань - до 15 км на деяких ділянках - і зменшити інтенсивність вогню, то поступово повертаються до тих самих показників", – зауважила речниця.

Як повідомляв Укрінформ, заступниця міністра оборони Ганна Маляр 19 червня підтвердила, що Сили оборони на півдні звільнили вже 8 населених пунктів: Новодарівка, Левадне, Сторожеве, Макарівка, Благодатне, Лобкове, Нескучне, П'ятихатки.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-