Скорочення регіонального замовлення на професії швейного профілю. Кому це вигідно?

Скорочення регіонального замовлення на професії швейного профілю. Кому це вигідно?

Укрінформ
28 червня, 11:00 - пресконференція на тему: «Кому вигідне скорочення регіонального замовлення на професії швейного профілю, що суттєво обмежує розвиток легкої промисловості України».

Організатор: ГС «Національне галузеве партнерство в легкій промисловості України Fashion Globus Ukraine».

Учасники: Голда Виноградська - «Національне галузеве партнерство в легкій промисловості України Fashion Globus Ukraine», модератор; Віталій  Розуменко - креативне агентство F∀NCY.

Питання до обговорення: 

  • Що стримує розвиток легкої промисловості України?
  • Чому закриваються заклади професійно-технічної освіти?
  • Як забезпечити підготовку кваліфікованих кадрів для загальнодержавних потреб?
  • Проблеми зруйнованих та пошкоджених закладів професійної освіти.
  • Як вистояти галузі у складні часи?
  • Пропозиції щодо збереження та зміцнення системи професійної освіти.

Довідково. Розвиток швейної галузі України тісно пов'язаний з кадровим потенціалом, який готують 120 закладів професійної освіти. Вже не перший рік спостерігається падіння показників регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих кадрів швейного профілю. Реальні потреби ринку праці не забезпечуються. Війна частково чи повністю зруйнувала 153 з 670 закладів професійно-технічної освіти.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 10:00 28. 06. 2023 року. Для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Професійні асоціації пропонують запровадити державну субвенцію на здобуття профосвіти

Професійні асоціації пропонують запровадити державну субвенцію на здобуття професійної освіти.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомила голова Національного галузевого партнерства в легкій промисловості України Fashion Globus Ukraine Голда Виноградська.

"Національним галузевим партнерством України, асоціацією швейних училищ, яка включає 120 закладів, і Всеукраїнською асоціацією професійної освіти було підписано петицію на ім'я Президента України, в якій ми просимо терміново, в порядку законодавчої ініціативи включити в проєкт держбюджету на 2024 рік наступні положення: запровадити державну субвенцію на здобуття професійної освіти та поширити сфери її використання не лише на первинну професійну підготовку, а й на професійне навчання, перепідготовку, підвищення кваліфікації дорослого населення. Це зараз дуже важливо, оскільки багато людей змінюють професію, і після війни будуть змінювати професію", - сказала Виноградська.

Також пропонується затвердити запропонований МОН розширений перелік професій загальнодержавного значення, підготовка яких здійснюється коштом держбюджету, передбачити стипендії для здобувачів профосвіти за рахунок субвенції. В петиції пропонується вивільнені кошти, якщо все це буде реалізовано, спрямувати на розвиток закладів профтехосвіти.

Як пояснила Виноградська, ще у 2016 році було рішення уряду про передачу профосвіти на регіональний рівень. Втім, за її словами, на сьогодні це призвело в низці регіонів до закриття закладів, оскільки місцева влада не фінансує їх, до звільнення колективів та керівників закладів, до зменшення регіонального замовлення на окремі спеціальності.

Натомість, за словами Виноградської, саме професійна освіта могла б стати вирішенням проблем зайнятості вимушено переміщених осіб, надаючи можливість опанувати нову професію і знайти роботу.

Також, за її словами, є велика потреба підприємств легкої промисловості, і не тільки їх, у спеціалістах.

«Майже 40% всіх потреб у формі, амуніції закривають швейні училища, вдень і вночі відшиваючи, скільки готується їжі, зварюється металевих конструкцій, ремонтується автомобілів для фронту саме у закладах професійної освіти», - наголосила Виноградська.

Втім, як зауважила експертка, реальних кроків до змін у професійній освіті не спостерігається, хоча уряд пріоритезує цю освітню галузь для відбудови країни після перемоги.

«По факту на сьогодні замість відбудови закладів професійної освіти багато закладів закриваються, регіони не спроможні за власний кошт забезпечити підготовку кадрів загальнодержавних потреб. Відбуваються звільнення досвідчених фахівців, керівників закладів», - розповіла Виноградська.

За її словами, існує проблема зруйнованих та пошкоджених закладів профосвіти, які через невизначеність їх підпорядкування опинилися поза сферою відповідальності державних та регіональних органів влади.

На її думку, місцеві органи влади виявилися не готовими забезпечувати перепідготовку дорослого населення, зокрема ВПО, за кошти регіональних бюджетів. Також, як зауважила вона, залишаються невирішеними багато питань щодо утримання цілісних майнових комплексів закладів профосвіти.

Зараз, як сказала Виноградська, зруйновано повністю або частково 153 із 649 закладів профосвіти, а кошти на їх відновлення не виділяються, так само як і кошти на укриття.

Петиція наразі проходить премодерацію на сайті Офісу Президента, після того, як її буде схвалено, вона буде оприлюднена також на сайтах професійних асоціацій.

Як повідомлялося, в Україні створили цифрову навчальну платформу «Професійна освіта онлайн» для учнів, педагогів та всіх охочих змінити професію чи освоїти нові навички.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-