Правові засади формування мотивації до захисту Батьківщини

Правові засади формування мотивації до захисту Батьківщини

Укрінформ
27 червня, 10.00 -  круглий стіл на тему: «Правові та соціальні основи формування позитивної мотивації до захисту Батьківщини».

Організатор: ГО «Центр правового та соціального захисту громадян України».

Учасники: Ігор Корж - доктор юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту інформації, безпеки і права Національної академії правових наук України;  Олександр Кривенко - кандидат юридичних наук, заслужений юрист України, генерал-лейтенант у відставці; Іван Хомич - керівник Адвокатського бюро Івана Хомича; Петро Мироненко - доктор політичних наук, президент громадської організації «Академія політико-правових наук України».

До участі запрошені: науковці, юристи, парламентарі, представники центральних органів виконавчої влади, представники військових формувань, ветеранських організацій учасників збройного опору.

Модератор: Сергій Лисенко.  

Коротко. Учасники заходу проаналізують чинні правові засади й законотворчу діяльність у сфері формування позитивної мотивації та соціального забезпечення учасників збройного захисту і членів їхніх родин. Фахівці нададуть рекомендації щодо вдосконалення механізмів соціального забезпечення та інструментів убезпечення життя і здоров’я захисників Батьківщини.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 09.50 27 червня 2023 року. Для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом.  Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfF

Підсумкові матеріали:

В Україні необхідно створити чітку систему забезпечення конституційних прав та свобод військовослужбовців - експерти

Нормативна база соціального захисту військовослужбовців потребує удосконалення, а також потрібно створити ефективну систему забезпечення конституційних прав та свобод захисників.

На цьому наголосив кандидат філософських наук, голова ГО «Центр правового та соціального захисту громадян України», полковник запасу Сергій Лисенко під час засідання «круглого столу» на тему: «Правові та соціальні основи формування позитивної мотивації до захисту Батьківщини», проведеного в Укрінформі.

«Удосконалення нормативної бази соціального захисту військовослужбовців, створення ефективної системи забезпечення їх конституційних прав та свобод має реальне значення на сучасному етапі реформування Збройних сил України. Це обумовлено тим, що першочерговим фактором, який мотивує до виконання обов'язку військової служби, залишається соціальний захист, реалізація соціальних потреб, упевненість у тому, що держава забезпечить належні умови життєдіяльності військовослужбовців та правоохоронців у процесі служби й після звільнення. Необхідність удосконалення системи формування позитивної мотивації до захисту Батьківщини обумовлена тим, що сучасні ЗСУ та інші військові формування складаються з військовослужбовців, солдатів, сержантів, офіцерів нової генерації, які діють в умовах збройної боротьби з жорстоким ворогом», - сказав Лисенко.

Він підкреслив, що захист та оборона Батьківщини є конституційним обов'язком громадян України. Згідно із законом про військовий обов’язок та військову службу поняття «військова служба» трактується як державна служба особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров'я громадян України, іноземців та осіб без громадянства, пов’язаних з обороною країни, її незалежності та територіальної цілісності.

Отже, військова служба у Збройних силах – це дуже важливий вид діяльності, покликаний гарантувати національну безпеку. При цьому тут є певні обмеження. Наприклад, відсутність звичних умов життя, певного комфорту, особлива регламентованість поведінки, звуження кола людей, із якими спілкуються військовослужбовці.

«Людина, яка йде на військову службу, автоматично стає соціально менш захищеною, ніж громадяни, спокій яких вона охороняє. Конституцією України встановлено, що держава забезпечує захист громадян України, які перебувають на службі у ЗСУ та в інших військових формуваннях, а також членів їхніх сімей», - зазначив голова Центру правового та соціального захисту громадян України.

Крім того, додав полковник запасу, в Основному законі йдеться про те, що людина, її життя та здоров'я є найвищою соціальною цінністю, права та свобода людини визначають зміст та спрямованість діяльності держави; держава відповідає перед людиною за свою діяльність; утвердження та забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

«Однак, враховуючи специфіку військової служби, можна стверджувати, що на практиці обмежують й інші конституційні права військовослужбовців. Зокрема, право на вибір місця служби - стаття Конституції України 33; право на відпочинок – стаття 45; право бути вільним і рівним у своїй діяльності та правах – стаття 21; право на вільний розвиток своєї особистості - стаття 23; право на правову допомогу - які у військових статутах Збройних сил не передбачені», - наголосив Лисенко.

Він переконаний у тому, що всі ці обмеження не сприяють забезпеченню у повному обсязі прав та свобод військовослужбовців, наданих їм Конституцією як громадянам України. Водночас такі обмеження зумовлені сукупністю обставин, насамперед завданнями, проголошеними на конституційному рівні, які стоять перед воєнною організацією України та спрямовані на створення необхідних передумов їх належної та всебічної реалізації.

За словами експерта, умови виплати гідного грошового забезпечення під час служби та після виходу на пенсію мають певною мірою компенсувати всі навантаження військової служби, ризик для життя та здоров'я, гарантувати військовослужбовцям відновлення їх фізичних, моральних та психологічних витрат та забезпечити належне утримування їх сімей.

Вимоги забезпечення високого рівня мотивації до військової служби потребують усунення незадоволення військовослужбовців щодо житлових, медичних та речових забезпечень та ефективності функціонування системи адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку.

«Публічна влада має повернутися до військової людини обличчям, має усвідомити, що існування держави та суспільства можливе лише за умови її належної уваги до військових. Лише військові за підтримки громадянського суспільства спроможні забезпечити безпеку існування нації та подальший успішний розвиток», - підкреслив доктор юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту інформації, безпеки і права Національної академії правових наук України Ігор Корж.

Як наголосив керівник Адвокатського бюро Івана Хомича Іван Хомич, захист Батьківщини є важливим завданням для кожного громадянина, адже це означає готовність відстоювати свою країну, народ та його інтереси. Захист може мати різні форми, включаючи службу в ЗСУ, участь у національних програмах безпеки або активну підтримку соціально-економічного та політичного розвитку країни.

«Важливо пам'ятати, що захист – це спільна відповідальність усіх громадян. І кожен має зробити свій внесок у зміцнення безпеки та процвітання своєї країни. Коли ми говоримо про правові основи формування позитивної мотивації до захисту Батьківщини, у першу чергу йдеться про відповідне законодавство, систему законів та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють відповідні суспільні відносини», - сказав він.

Кандидат юридичних наук, заслужений юрист України, генерал-лейтенант у відставці Олександр Кривенко вважає, що ефективна мотивація до захисту Батьківщини полягає у скоординованій та якісній роботі всіх гілок влади.

«Мотивуючи громадян до захисту Вітчизни, на мій погляд, держава має враховувати інтереси захисників Вітчизни та тих, які вийшли на пенсійний відпочинок», - сказав він та додав, що гідне ставлення до українських захисників відіграє важливу роль. "Гідне ставлення командирів до військовослужбовців, бачення в них передусім людини зі своїми потребами, проблемами та запитами, а не гвинтика для виконання поставлених задач», - підкреслив Кривенко.

Він також наголосив на необхідності своєчасного забезпечення житлом військовослужбовців, гідне та всебічне забезпечення поранених та скалічених захисників, а також гідне пенсійне забезпечення звільнених з військової служби без тривалих судових позовів, які нині бувають.

«Щоб здійснити усе, що побажали попередні спікери, нам треба мати зріле громадянське суспільство та правову державу», - підкреслив доктор політичних наук, президент громадської організації «Академія політико-правових наук України Петро Мироненко.

Учасники заходу проаналізували чинні правові засади й законотворчу діяльність у сфері формування позитивної мотивації та соціального забезпечення учасників збройного захисту і членів їхніх родин. Фахівці надали рекомендації щодо вдосконалення механізмів соціального забезпечення та інструментів убезпечення життя і здоров’я захисників Батьківщини.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-