Виживати поруч з імперією: ціна новітньої агресії Кремля

Виживати поруч з імперією: ціна новітньої агресії Кремля

Укрінформ
27 серпня, 10:00 - презентація міжнародної колективної монографії: «Surviving near the empire: price of modern Kremlin’s agression»

Організатор: ГО «Центр політичних наративів демократії»

Учасники: Казімеж Вуйчицький - доктор наук, історик та політолог, фонд «Східний дім» Польща (online); Євген Магда - кандидат політичних наук, доцент НТУУ КПІ імені Ігоря Сікорського, директор Інституту світової політики, модератор; Сергій Федуняк - доктор політичних наук, професор Чернівецького Національного Університету ім.Ю.Федьковича; Віра Ястребова - правозахисник, адвокат, голова ГО «Східна правозахисна група»; Андрій Клименко - головний редактор BlackSeaNews, член Національної спілки журналістів України, заслужений економіст АР Крим; Томаш Ляховський - доктор права, доцент кафедри міжнародного права та міжнародних відносин Лодзського Університету; Євген Цибуленко (Evhen Tsybulenko) - доктор права, професор, старший ментор Юридичного інституту Талліннського технічного університету, професор Київського міжнародного університету (online).

Коротко. Текст монографії є спільною роботою українських та іноземних дослідників. Автори описують теоретичні та практичні аспекти і передумови агресивної політики Росії через призму історичного та політологічного аналізу минулого і сьогодення. Вперше описані можливі юридичні наслідки російської агресії у довгостроковій та короткостроковій перспективі.

Акредитація представників ЗМІ: polonews.in.ua@gmail.com (063-053-50-65).

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У суді проти нинішнього російського режиму головним обвинуваченням має бути геноцид - експерт

На судовому процесі проти нинішнього російського режиму головним обвинуваченням має стати геноцид.

Таку думку висловив доцент кафедри міжнародного права та міжнародних відносин Лодзського Університету (Польща) доктор права Томаш Ляховський на презентації в Укрінформі колективної монографії “Виживати поруч з імперією: ціна новітньої агресії Кремля”, що відбулася за підтримки ГО «Центр політичних наративів демократії».

“Якщо подивитись на Катинський розстріл, Голодомор, злочини проти народів Балтійських країн, і подивитись на Нюрнберг часів Другої світової війни (Нюрнберзький процес над колишніми керівниками гітлерівської Німеччини - ред.), де головним злочином був злочин проти миру, то в “Нюрнберзі-2” таким головним злочином мав би бути злочин геноциду. Спроби розслідування злочинів у Польщі, в Україні чи в Балтійських країнах доводять, що саме геноцид є основним злочином”, - наголосив Ляховський.

Як зазначалося, у монографії «Surviving near the empire: price of modern Kremlin’s agression» вперше описані можливі юридичні наслідки російської агресії у довгостроковій та короткостроковій перспективі.

Кандидат політичних наук, доцент НТУУ КПІ імені Ігоря Сікорського, директор Інституту світової політики Євген Магда зазначив, що у ній представники кількох держав Балтійсько-Чорноморського регіону спробували створити спільні нові наративи, які б дали змогу протидіяти гібридним впливам з боку РФ.

“Я розглядаю цю книжку як втілення гасла “За вашу і нашу безпеку”. Сьогодні і польський, і український, і естонський та інші народи Балтійсько-Чорноморського регіону вже не виборюють державність, завдання стоїть якісно інше — захистити свою державу і весь регіон від російського гібридного впливу”, - сказав Магда.

На думку історика та політолога з фонду «Східний дім» (Польща) доктора наук Казімежа Вуйчицького, головною ідеєю Кремля є відновлення імперії, де Україна відіграє головну роль.

“Україна є найважливішим елементом у реконструкції наративу "російської імперії". Російська військова доктрина є елементом імперського наративу, підпорядкованого ідеї відновлення колишньої імперії. І з боку Росії ми маємо гібридну війну, де дуже важливим елементом є дезінформація. Метою цієї війни є хаос, дезінтеграція опонента”, - наголосив Вуйчицький.

Головний редактор BlackSeaNews, член Національної спілки журналістів заслужений економіст АР Крим Андрій Клименко вважає, що “російська імперія” ментально і технічно готова до загарбницької війни.

“Вона готова до неї ментально — і керівники, і населення, яке радітиме, якщо Росія здійснить черговий етап агресії проти України. І Росія готова до війни технічно, тобто її збройні сили. Після окупації в 2008 році частини Грузії вони значно зміцнилися. 60-70% переозброєної новітньою технікою російської армії спрямовувались до Південного округу — це територія захопленого Криму і від Ростовської області до Північного Кавказу. Це становить основну загрозу не лише Україні, а й Європі”, - наголосив Клименко.

Водночас доктор права, професор, старший ментор Юридичного інституту Талліннського технічного університету (Естонія), професор Київського міжнародного університету Євген Цибуленко нагадав, що за час війни зібрано великий масив доказів присутності на Сході України російської армії.

“За сім з половиною років війни волонтерами з усього світу зібрано базу даних для “ІнформНапалм” - про всі військові частини РФ, які брали участь у бойових діях, окремих людей, командирів, є окрема база російської зброї, яка використовувалась на Сході України і є російськими поставками. На Сході України є регулярна російська армія, тому ми не можемо говорити про жодних там сепаратистів, а про колаборантів і посібників російських окупантів”, - сказав Цибуленко.

У монографії «Surviving near the empire: price of modern Kremlin’s agression» (“Виживати поруч з імперією: ціна новітньої агресії Кремля”) описуються теоретичні та практичні аспекти і передумови агресивної політики Росії через призму історичного та політологічного аналізу минулого і сьогодення. Вона вийшла англійською мовою, але планується переклад українською, польською та естонською.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-