Публічний звіт голови Національної комісії зі стандартів державної мови Орисі Демської за 2020 рік

Публічний звіт голови Національної комісії зі стандартів державної мови Орисі Демської за 2020 рік

Укрінформ
24 лютого, 11:00 - публічний звіт голови Національної комісії зі стандартів державної мови Орисі Демської за 2020 рік

Організатор: Національна комісія зі стандартів державної мови.

Коротко. Під час звіту буде презентована інформація про результати роботи Національної комісії зі стандартів державної мови за основними напрямами її діяльності.

Питання спікеру можна надсилати до 22.02.2021 року  на електронну адресу:  press@mova.gov.ua.  

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Нацкомісія зі стандартів державної мови пропонує проводити іспит на володіння мовою на комп'ютерній плаформі

Національна комісія зі стандартів державної мови пропонує проводити іспит на рівень володіння державною мовою на комп'ютерній платформі.

Про це повідомила голова нацкомісії Орися Демська під час публічного звіту в Укрінформі.

"Уперше такий іспит, який пропонує Національна комісія для перевіряння власне володіння державною мовою, ми виконуємо, пропонуємо і зараз крок за кроком реалізуємо його проведення на комп'ютерній платформі. Тобто весь іспит буде повністю відбуватиметься на комп'ютерній платформі за допомогою комплексного іспитового програмного забезпечення. Це допомагає досягнути таких речей, як прозорість, рівність, доступ, а також запобігання і протидія корупції", - сказала Демська.

Вона зазначила, що наразі розглядається процедура проведення іспиту в центрах іспитування. За її словами, планується, щоб ці центри були в кожному обласному центрі.

Демська пояснила, що іспит на володіння державною мовою - процедура сертифікованого чи сертифікаційного іспитування дорослих в галузі мови. Вона зазначила, що це не перевіряння знань здобутих в середній чи вищій школі, а саме вміння комунікувати на найвищому рівні від імені держави.

Голова Нацкомісії додала, що іспит розрахований на дві години. Він складається з трьох частин: тестова, написання тексту, а також усна комунікація.

"На сьогодні комісія перебуває на завершальній стадії всієї іспитової документації програми вимог, стандартних вимог рівнів і вимог до рівнів", - сказала Демська.

Вона додала, що з 16 липня стартуватиме іспит, і після складання іспиту можна буде отримати сертифікат. Сертифікат дієтиме безтерміново.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 16 грудня схвалив проєкт розпорядження про затвердження плану заходів з реалізації першого етапу (до 2022 року) Стратегії популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова — успішна держава».

Зокрема, з квітня 2021 року заплановане запровадження іспиту з української мови для тих осіб, які подають клопотання на набуття громадянства України.

Верховна Рада ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" 25 квітня 2019 року. Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності з 16 липня 2019 року.

Зокрема, згідно з цим законом, вся реклама в Україні з 16 січня 2020 року повинна бути лише українською мовою. Також закон зобов’язує усіх представників влади говорити українською та збільшує кількість української мови у ЗМІ.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-