Результати перших конкурсів, проведених новоствореним Національним фондом досліджень України

Результати перших конкурсів, проведених новоствореним Національним фондом досліджень України

Укрінформ
24 листопада, 12:30 - онлайн-брифінг щодо результатів перших конкурсів, проведених новоствореним Національним фондом досліджень України

Організатор: Національний фонд досліджень України.

Учасники: Олексій Колежук - голова Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій при Кабінеті Міністрів України; Леонід Яценко - голова Національного фонду досліджень України; Ольга Полоцька - виконавча директорка  Національного фонду досліджень України.

Коротко. Учасники заходу проінформують  про результати перших конкурсів, проведених новоствореним Національним фондом досліджень України 

Під час онлайн-брифінгу йтиметься про:

- мету створення Національного фонду досліджень України;

- філософію та загальні принципи діяльності Фонду;

- умови проведення конкурсів;

- нові сучасні методи експертизи;

- результати конкурсів (статистика);

- перспективи.

Представники ЗМІ можуть поставити запитання до 17:00  23 листопада 2020 року за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeygV_cM-JTbiuJg-7Qze4juDqF1NOvA2A2RkJN8rEEChg-dA/viewform?usp=send_form

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Нацфонд досліджень виділив понад 255 млн грн переможцям двох конкурсів наукових проєктів

За результатами двох конкурсів, проведених Національним фондом досліджень у 2020 році, 216 грантоотримувачів отримали фінансування на понад 255 млн грн.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомила виконавча директорка Нацфонду досліджень України Ольга Полоцька.

“У вересні 2020 року наукова рада затвердила результати конкурсів “Наука для безпеки людини та суспільства” та ”Підтримка досліджень провідних та молодих вчених”. Переможцями обрано 216 грантоотримувачів, яким у 2020 році надано вже 255,3 млн грн грантового фінансування для проведення наукових досліджень”, - повідомила Полоцька.

Так, загальний обсяг фінансування проєктів конкурсу “Наука для безпеки людини та суспільства” склав 118 млн грн, було подано 516 заявок, з яких 95 були відхилені за формальними ознаками. За результатами експертизи з 421 заявки переможцями було визнано 76.

З них у сфері природничо-технічних наук та математики— 28 переможців, біологія, медицини та аграрних наук — 26, соціальних та гуманітарних наук — 22.

Загальний обсяг фінансування проектів конкурсу з підтримки провідних та молодих вчених склав майже 137 млн грн, загалом було подано 415 заявок, з яких на першому етапі було відхилено 99. За результатами експертизи переможцями визначено 140 проєктів: природничо-технічні науки , математика — 99, біологія, медицина та аграрні науки — 27, соціальні та гуманітарні науки — 14.

Також, за словами Полоцької , рішенням наукової ради, обсяг можливого фінансування конкурсу “Наука для безпеки людини та суспільства” було збільшено на 21,3 млн грн за рахунок економії витрат самого Фонду нацдосліджень.

Саме цей конкурс наукова рада вирішила провести з огляду на виклики, які поставила пандмія COVID-19.

"Серед 76 проєктів, що стали переможцями, 40 тематично пов'язані саме з пандемією COVID-19. Важливий той факт, що такі проєкти не виконуються суто в межах медичної або біологічної галузі досліджень, значна їх кількість має міждисциплінарний характер. Загальний осбяг фінансування таких проєктів, бо вони багаторічні, складає більші ніж 200 млн грн, а на 2020 рік більше 60 млн грн", - сказала Полоцька.

Як нагадав на пресконференції голова Нацфонду досліджень Леонід Яценко, фонд створений у 2018 році на виконання закону “Про наукову та науково-технічну діяльність”. Фонд має надавати грантову підтримку вітчизняним науковцям на умовах відкритих конкурсів і незалежно від відомчих ознак. У 2020 році в бюджеті на забезпечення діяльності Фонду та надання грантової підтримки було передбачено 526 млн грн. Втім через секвестр бюджету, необхідність чого виникла у зв’язку з пандмією COVID-19, обсяг фінансування фонду було зменшено з 526 млн грн до 300 млн грн. Цим пояснюється те, що в 2020 році було проведено лише два конкурси.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-