Є три пункти в Формулі миру, які підтримують практично всі країни - Зеленський

Є три пункти в Формулі миру, які підтримують практично всі країни - Зеленський

Укрінформ
Україна визначила три основні пункти в Формулі миру, які підтримують навіть ті країни, які балансують і не повністю підтримують Україну в час війни.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час спільного брифінгу з Прем’єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру.

«Ці пункти (Формули миру - ред.) базуються саме на статуті ООН. Ми взяли три пункти – ядерна безпека, продовольча безпека і гуманітарний напрямок, там до речі, не тільки обмін, а й повернення вкрадених Росією, примусово вивезених в Росію українських діточок. Тобто ці 3 моменти дуже важливі. Можливо, ми будемо також говорити в ядерній безпеці і щодо атак на енергетику України», - повідомив Зеленський.

Він додав, що всі країни об’єднані навколо згаданих трьох пунктів і це хороший сигнал для початку роботи.

«Після цього на технічному рівні наші люди, представники лідерів всіх держав будуть пропрацьовувати по деталях кожен з цих пунктів. Якщо ці три запрацюють, то все інше ми також зможемо вирішити, якщо дійсно країни хочуть закінчення цієї війни», - зазначив Зеленський.

Він зауважив, що саме за такою схемою тривала робота над «зерновим коридором» і це дало хороші результати.

Читайте також: Португалія докладає всіх зусиль, аби залучити якомога більше країн до участі у Саміті миру - прем’єр

Як повідомляв Укрінформ, у Лісабоні Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Угода закріплює зобов'язання Португалії підтримувати Україну для відновлення її територіальної цілісності в межах кордонів 1991 року, включно з територіальним морем. Португалія надасть щонайменше 126 мільйонів євро військової підтримки цього року. Також вона підтверджує участь у коаліції F-16, міжнародній коаліції спроможностей морської безпеки, а також у програмі закупівлі боєприпасів великого калібру, зусиллях із розмінування та зміцнення морської безпеки.

Португалія стала 12-ю країною, із якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду на виконання положень Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня торік. До цього Україна підписала двосторонні угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією та Бельгією.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-