Саміт миру має продемонструвати підтримку міжнародного права - МЗС Чехії

Саміт миру має продемонструвати підтримку міжнародного права - МЗС Чехії

Укрінформ
Участь великої кількості країн у Глобальному саміті миру наступного місяця стане кроком до сталого та справедливого миру.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Ян Маріан.

«Ми віримо, що більшість міжнародної спільноти могла б об’єднатися навколо принципів міжнародного права, закладених у Статуті ООН. Широке представництво на саміті тоді можна було б розглядати як крок вперед до сталого та справедливого миру в Україні», - сказав дипломат, який представляв свою країну на зустрічі з пошуку миру в Джидді (Саудівська Аравія).

Чехія, за його словами, очікує від цього саміту подальшої демонстрації та підтвердження підтримки міжнародним співтовариством принципів міжнародного права, які Росія так грубо порушила, розпочавши агресію проти України.

Не менш важливо і необхідно, зауважив Маріан, говорити з партнерами з так званого Глобального Півдня, пояснювати їм сутність російської агресії та те, як вона підриває міжнародний порядок і стабільність, адже довгострокове та справедливе мирне рішення відповідає також і їхнім інтересам, оскільки російська агресія має далекосяжні глобальні наслідки, як-от продовольча та енергетична безпека, ядерна безпека тощо.

Маріан нагадав, що Чехія разом із Францією, Японією та Швецією очолює робочу групу з ядерної та радіаційної безпеки (WG1 - Радіаційна та ядерна безпека) в рамках мирного плану Президента України Володимира Зеленського з 10 пунктів. Минулого місяця в МЗС ЧР відбулася робоча зустріч учасників цієї групи, загалом 26 делегацій окремих країн та міжнародних організацій, понад 70 учасників - експертів і дипломатів. Від України були міністр енергетики Герман Галущенко, його заступниця Світлана Гринчук і директор з ядерної та радіаційної безпеки НАЕК «Енергоатом» Олександр Депенчук.

«Основні підсумки семінару були зосереджені на шляхах підвищення ядерної безпеки українських атомних електростанцій та на можливій міжнародній допомозі в цій сфері», - поінформував Маріан.

Читайте також: Єрмак: Глобальний саміт миру має стати потужним кроком до припинення війни

Як повідомлялось, Глобальний саміт миру пройде 15-16 червня у Швейцарії. Чехію на ньому буде представляти президент республіки Петр Павел.

Фото: МЗС ЧР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-