Україна розповіла в РБ ООН, як Росія маніпулює Радою Безпеки

Україна розповіла в РБ ООН, як Росія маніпулює Радою Безпеки

Укрінформ
Методи й процедури роботи Ради Безпеки ООН стали мішенню для маніпуляцій і зловживань, що серйозно впливає на ефективність її роботи, ідеться в заяві української делегації, яку виголосила на засіданні Радбезу заступниця постпреда України Христина Гайовишин.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, у четвер відбулися відкриті дебати в Раді Безпеки щодо методів роботи цього органу.

За словами Гайовишин, питання збройної агресії проти України «є яскравим прикладом деструктивних практик», які «спрямовані на те, щоб відвернути увагу, спотворити реальність і викликати втому серед членів Ради Безпеки».

Заступниця постпреда пояснила, що йдеться про часті погрози Росії заблокувати ухвалення щомісячних програм засідань РБ, якщо заплановано розгляд питання порядку денного «Підтримання миру і безпеки України».

Також російська делегація вдається до засмічення порядку денного питаннями, які РБ не уповноважена вирішувати. «Наприклад, агресор запросив низку засідань, на яких члени Ради Безпеки мали обговорити теологічні відмінності між різними релігійними конфесіями в Україні», – пояснила вона.

Якщо Україна чи її партнери виносять на розгляд українське питання, то Росія неодмінно скликає додаткове засідання для поширення власних наративів та дезінформації.

Читайте також: Радбез ООН у п'ятницю обговорить спроби Росії провести «вибори» на окупованих територіях України

Такі практики ще більше підривають цілісність Ради Безпеки та довіру до неї, зазначила Гайовишин.

Україна закликає розробити надалі комплекс заходів для запобігання зловживанню методами й процедурами роботи РБ, сказала вона.

«Водночас, важливо пам'ятати… – наголосила Гайовишин, – що відновити ефективність РБ можна, лише усунувши першопричини нинішнього паралічу Ради Безпеки, тобто усунувши з неї агресора, який займає місце Радянського Союзу як постійного члена».

Як повідомлялося, відкриті дебати з питань методів роботи Ради Безпеки ООН організувала Японія, яка в березні головує в Радбезі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-