Шольц назвав неприйнятною передачу Taurus Україні

Шольц назвав неприйнятною передачу Taurus Україні

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц поновив заяву про те, що не підтримує передачу Україні далекобійних ракет Taurus.

Про це він заявив під час «години запитань і відповідей» у Бундестазі в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для мене відправка в Україну ракет виключена… Це межа, яку я як канцлер не можу перетнути», - сказав Щольц. 

Він підкреслив необхідність гарантувати неучасть Німеччини, а застосування таких ракет, на переконання Шольца, неодмінно потребує участі німецьких солдатів. Це неприпустимо, навіть якщо солдати не будуть фізично перебувати на території України, зазначив глава уряду.

Він виключив можливість застосування цих ракет радіусом дії до 500 км без контролю з боку німецьких військових, зауваживши, що це було б безвідповідально і не лише призвело б до ескалації конфлікту, а й означало б безпосередню участь у війні.

«Це також думка інших відповідальних політиків у Європі», - додав Шольц.

При цьому він відкинув звинувачення опозиції в недовірі до українських партнерів, які досі чітко дотримувалися всіх своїх зобов’язань перед західними постачальниками озброєнь.

«Ми довіряємо Україні! Те, що ми є другим найбільшим за обсягами надання підтримки партнером, - це показник великої довіри», - підкреслив Шольц.

Він зазначив, що ніхто так багато не допомагає Україні в Європі, як Німеччина, та повторив дані про те, що з початку повномасштабної війни ФРН надала, зобов’язалась або запланувала допомогу на 28 млрд євро. Також глава уряду зауважив, що Берлін передбачив у бюджеті на цей рік понад 7 млрд євро лише на військову допомогу Україні, Франція – 3 млрд, Велика Британія – 2,5 млрд.

Окрім того, Німеччина, за його словами, далеко попереду інших країн з точки зору постачання Україні багатьох систем озброєнь.

Наразі Україна, за оцінками Шольца, потребує більше боєприпасів, більше систем ППО тощо, важливим є виконати всі вже надані обіцянки.

Читайте також: Британія припускає передачу Україні додаткових Storm Shadow в обмін на Taurus від Німеччини

Шольц наголосив на важливості продовжувати підтримувати Україну, «щоб вона могла захищати себе», і запевнив, що уряд і парламент все зроблять для цього.

«Ми будемо невідкладно мобілізувати допомогу», - пообіцяв політик.

При цьому він назвав центральним завданням зважувати рішення по кожній окремій системі озброєнь. Він не погодився, що таки підхід є слабкістю.

Як повідомлялося, у четвер опозиційна фракція ХДС/ХСС вкотре планує поставити на поіменне голосування питання постачання Україні ракет Taurus.

Це перша «година запитань і відповідей» у парламенті для Шольца в цьому році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-