Росія оголосила в міжнародний розшук експосла України в Казахстані

Росія оголосила в міжнародний розшук експосла України в Казахстані

Укрінформ
У Росії заочно арештували експосла України в Казахстані Петра Врублевського за обвинувачуванням у «збудженні ненависті чи ворожнечі».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє проєкт Радіо Свобода «Радио Азаттык».

Басманний районний суд Москви санкціонував заочний арешт Врублевського на два місяці в рамках кримінальної справи, порушеної після його різкого висловлювання на адресу росіян. Українського дипломата оголосили у федеральний та міжнародний розшук.

На початку лютого Росфінмоніторинг вніс Врублевського до переліку «терористів та екстремістів».

Врублевський був послом України в Казахстані з грудня 2020 року до жовтня 2022 року. До цього був радником-посланником посольства України в Білорусі.

Читайте також: Росія знову оголосила у розшук Олега Навального

Як повідомлялося, у серпні 2022 року вирізаний фрагмент інтерв'ю із Врублевським розійшовся у пропагандистських ЗМІ країни-агресора. В ньому дипломат, висловлюючись про розв'язану Москвою війну, сказав, що «чим більше ми (українці – ред.) вб'ємо росіян зараз, тим менше доведеться їх вбивати нашим дітям». У МЗС Казахстана тоді висловили протест послу України.

При цьому Казахстан відхилив вимогу Росії вислати посла України в Астані через висловлення власної думки про громадян РФ, звинувативши Москву в неналежному тоні у відносинах між «рівними стратегічними партнерами».

У жовтні того ж року президент України Володимир Зеленський звільнив Врублевського з посади посла України у Казахстані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-