Литва адвокатує відкриття українських шкіл у країнах Європи - Кондратюк

Литва адвокатує відкриття українських шкіл у країнах Європи - Кондратюк

Укрінформ
Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк провела зустріч з представниками Міністерства освіти Литви, де обговорили продовження державної програми з підтримки українських шкіл і класів у Литві.

Про це віцеспікерка українського парламенту повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Міністерство освіти Литви продовжить державну програму з підтримки українських шкіл і класів у країні. Про це сьогодні говорили із командою міністерства освіти у Вільнюсі», - поінформувала вона.

За її словами, уряд Литви не має наміру обмежувати можливість дітей вчитися у школах українською.

«Навпаки, вони адвокатують питання відкриття українських шкіл і в інших країнах Європи», - наголосила політик.

Кондратюк підкреслила, що цього року Литва організує проведення українського НМТ для випускників шкіл.

Заступниця Голови ВР повідомила, що нині у Литві функціонує 3 українські школи, яким держава надала акредитацію на здійснення навчального процесу українською.

Вона уточнила, що серед таких шкіл - «Міжнародна Українська школа», яка має відділення у Вільнюсі, Каунасі, Клайпеді та Шяуляї, Харківська школа «Гравітація» у Вільнюсі та школа «Героям слава» у місті Каунас.

Відтак, рідною мовою вчаться 3 тисячі українських дітей, 600 учителів з України працюють за фахом.

«Сьогодні побувала у 2 українських школах, які працюють у Вільнюсі. У «Міжнародній українській школі» вчаться 980 дітей у столиці і ще 1650 дітей – в регіонах», - розповіла Кондратюк.

Політик акцентувала, що «Литва видає на кожну дитину спеціальну освітню субвенцію і надала безкоштовне приміщення».

Читайте також: Кондратюк закликала Сейм Литви ухвалити резолюцію про нелегітимність виборів президента РФ

Вона нагадала, що школа «Гравітація» була евакуйована з Харкова, а наразі у ній вчиться 161 учень з України. Навчання у цьому навчальному закладі платне, бо школі доводиться платити оренду за приміщення, але діти українських військовослужбовців навчаються безкоштовно.

«В обидвох школах і учні і вчителі кажуть, що вже призвичаїлися до життя в іншій країні. Але додому хочуть. Це хороший знак», - резюмувала заступниця Голови ВР.

Як повідомляв Укрінформ, згідно за результатами опитування, 75% українських біженців, які перебувають в Литві, планують повернутись на Батьківщину, коли це буде безпечно, а близько 17% поки що не визначилися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-