Зеленський на зустрічі з дипломатами окреслив головні завдання України на 2024 рік

Зеленський на зустрічі з дипломатами окреслив головні завдання України на 2024 рік

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з дипломатами, представниками держав і міжнародних організацій, на якій окреслив головні завдання України на 2024 рік. 

Відео зустрічі глави держави з дипломатами оприлюднене у Телеграмі, передає Укрінформ.

Відео: Zelenskiy/Official

"24-й рік - особливий, бо саме в цей рік ми маємо зробити якнайбільше з погляду нашої здатності завершити цю війну згідно з фундаментальними основами міжнародного права. Відповідно, на цей рік ми маємо кілька абсолютно конкретних завдань", - підкреслив Зеленський.

Серед таких завдань Президент визначив захист українських громадян від російського терору завдяки військовій і фінансовій допомозі партнерів, повернення депортованих дітей і повернення українців з російського полону, а також активна міжнародну співпрацю, зокрема, у плані запровадження міжнародних санкцій проти Росії та конфіскації російських активів. 

Читайте також: Зеленський призначив колишнього гендиректора Укроборонпрому послом в Азербайджані

Так, за словами Президента, безумовним пріоритетом 2024 року є захист наших людей від російського терору. "Ми не можемо дозволити, щоб Путіну вдалося замінити міжнародне право правом терору. Ми надзвичайно вдячні кожній державі та кожному лідеру, які надають Україні та нашим людям оборонну, макрофінансову та гуманітарну підтримку. Особливо я вдячний за програми довготривалої підтримки – і оборонної, і фінансової", - зазначив він

Друге завдання - це робота над реалізацією Формули миру, яка здатна відновити повну силу міжнародного права, порушеного Росією. "Завдяки широкій міжнародній співпраці Формула миру поступово стає глобальною. Ми прагнемо об'єднати світову більшість заради її реалізації. Я вдячний кожній з ваших держав, які вже долучились до відповідної роботи", - зауважив Президент.

Він підкреслив, що Формула миру базується на міжнародному праві і саме тому вона здатна принести мир - справжній, чесний та зрозумілий кожному народу, а також Формула миру здатна виконати життєво важливе гуманітарне завдання - повернути додому, в Україну, наших людей - дітей і дорослих, депортованих у Росію, українських полонених та українських політичних бранців.

Читайте також: Організація американських держав ухвалила декларацію до другої річниці вторгнення РФ в Україну

Третє завдання, яке стоїть перед Україною і партнерами цього року, за словами Зеленського, - це продовження оборонної співпраці, контроль за санкціями і конфіскація російських активів.

"Путін не розуміє нічого, окрім сили, і не любить нічого, окрім грошей. Саме тому цей рік повинен додати Україні, кожній із наших держав та нашій співпраці більше сили й більше принципових кроків. Україна запрошує всі поважні держави та компанії до оборонної співпраці. Маємо спільно працювати над тим, щоб Росії не вдавалося обходити санкції світу. І ще один аспект - це російські активи. Що швидше вони будуть конфісковані, то швидше Путін відчує справжню ціну агресії проти міжнародного права", - наголосив глава держави.

Він висловив вдячність усім представникам іноземних держав і міжнародних організацій, які працюють в Україні і з Україною попри війну.

Читайте також: Погодження змін до Європейського фонду миру відкриє шлях до безпекової угоди між Україною і ЄС - Ченцов

"Перш за все дякую, що ви - в Україні та з Україною. Завдяки нормальній роботі дипломатичних представництв наші люди бачать, що лідери світу з нами і що ви вірите в Україну, довіряєте нашій державі", - сказав Президент, звертаючись до іноземних представників.

Він також розповів, що за два роки війни українці довели, що здатні досягти своїх цілей.

Так, за словами Зеленського, Україні вдалося звільнити більше 55% території, яка була захоплена путінською армією після 24 лютого 2022 року, стратегічні плани Росії стосовно України, як би Путін їх не змінював, зазнали провалу, Україні вдалося виграти битву за Чорне море і станом на сьогодні завдяки нашому морському коридору експортовані майже 26 млн тонн вантажів. "Це дозволяє Україні бути не лише донором продовольчої безпеки для світу, але й забезпечувати економічне зростання в нашій країні - плюс 5% ВВП за минулий рік. В умовах повномасштабної агресії такої терористичної держави, як Росія, це вагомий результат", - підкреслив він.

Окрім цього, зазначив Президент, цієї зими Україні вдалося захистити свою енергетику і попри усі виклики зберегти усю необхідну роботу державних і соціальних інституцій та стабільність фінансового сектору.

Читайте також: Єврокомісія представить «рамки» для переговорів з Україною, щойно ті будуть готові - речник

Важливими досягненнями, за словами глави держави, стало і політичне рішення про відкриття переговорів про вступ України в ЄС, вагомий прогрес у відносинах з НАТО, поступове створення нової архітектури безпекових гарантій для України, яка працюватиме до нашого вступу в Альянс.

"Все це доводить спроможність України, силу нашого народу і дієвість нашої єдності усіх форматів", - наголосив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, наше завдання цього року - не лише посилити повітряний щит та далекобійні можливості України, а й завдати Росії системних втрат.

Фото: president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-