США мають наслідувати приклад Євросоюзу, який виділяє Україні €50 мільярдів - Атлантична рада

США мають наслідувати приклад Євросоюзу, який виділяє Україні €50 мільярдів - Атлантична рада

Укрінформ
Рішення про виділення Євросоюзом 50 млрд євро Україні має стимулювати США надавати допомогу Києву.

Таку думку висловив почесний науковий співробітник Атлантичної ради, колишній помічник держсекретаря США з питань Європи Деніел Фрід, передає Укрінформ.

«Тепер Конгрес має подолати заангажованість, яка шкодить інтересам США, і проголосувати за виділення коштів для України», – наголосив Фрід.

На його думку, рішення ЄС ухвалено вчасно, і «США мають наслідувати його приклад».

«Це більше, ніж можуть сказати Сполучені Штати, де заангажованість у рік виборів все ще стримує допомогу Україні. Європа нині витрачає на підтримку України більше, ніж Сполучені Штати, що свідчить про те, що вона навряд чи є «халявщиком», як стверджують експрезидент Дональд Трамп та його неоізоляціоністські союзники», – пояснив експерт.

Але, за його словами, без американської зброї і боєприпасів Україна ризикує програти, що зашкодить європейській безпеці, відкриє можливість для поширення російської агресії і заохотить інших агресорів, зокрема Тегеран і Пекін.

Водночас старший директор Європейського центру Атлантичної ради Йорн Флек вважає, що рішення Євросоюзу в короткостроковій перспективі сприятиме стабілізації бюджетної сфери України, у довгостроковій – забезпечить для Києва передбачуваність і допоможе у проведенні реформ з метою наближення до членства в ЄС.

«Попри затримки європейців через махінації (прем’єр-міністра Угорщини Віктора) Орбана, нинішня угода у Брюсселі закріплює за ЄС статус провідного прихильника України», – переконаний експерт.

За його словами, це спростовує аргументи щодо «втоми від України», які лунають з деяких столиць як привід припинити підтримку.

Це рішення також є важливим сигналом для Вашингтона про те, що Європа активізується і буде з Україною в довгостроковій перспективі, зауважив Флек.

Він додав, що процеси в ЄС можуть бути безладними й неефективними, але дипломатія працює. «Лідери подолали вето Орбана за допомогою поєднання тиску, креативних погроз і креативних поступок. Ніхто, окрім присутніх у залі, не знатиме, що саме лідери говорили одне одному під час приватних зустрічей до й під час засідання Ради ЄС, але важливим результатом є угода», – зазначив експерт.

Читайте також: Науковець застерігає: Якщо республіканці не підтримають Україну, ЄС не допоможе США у протидії Китаю

Своєю чергою заступниця директора Євразійського центру Атлантичної ради Шелбі Магід вважає, що «Росія, можливо, відчуває приплив упевненості, дивлячись на новітню сагу в Сполучених Штатах, але ця заява ЄС слугуватиме суворим нагадуванням Путіну про те, що забезпечення перемоги України залишається пріоритетом для міжнародної спільноти».

За її словами, у той час, як Росія і дехто, хто сумнівається, хотіли б зобразити війну як програну справу й підштовхнути до переговорів, вигідних Кремлю, «війна залишається динамічною, Україну підтримують, і українці наполегливо боротимуться за себе й за європейську безпеку».

Як повідомляв Укрінформ, 1 лютого лідери країн ЄС домовилися про створення у багаторічному бюджеті Євросоюзу на 2024-2027 роки фонду фінансової допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро. Рішення було ухвалено попри неодноразові заяви Орбана про те, що Угорщина може його блокувати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-