Конвенція про фінансування тероризму: Суд ООН відхилив більшість претензій України до РФ

Конвенція про фінансування тероризму: Суд ООН відхилив більшість претензій України до РФ

Укрінформ
Міжнародний суд ООН заявив, що Росія не виконала своїх зобов’язань щодо розслідування випадків фінансування тероризму відносно осіб, які могли фінансувати тероризм. Водночас суд визнав, що Росія не порушила інші пункти конвенції, про які йшлося в українському позові.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, рішення зачитувала голова суду Джоан Донох’ю.

«Суд вважає, що немає переконливих доказів того, що Російська Федерація не вжила практичних заходів для запобігання переміщенню коштів в Україну з метою фінансування тероризму», – оголосила Донох’ю.

Таким чином це означає, що Міжнародний суд ООН частково визнав Росію винною у порушенні Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Суд не призначив компенсацію, як того вимагала Україна.

Читайте також: Міжнародний суд ООН 2 лютого оголосить рішення про прийнятність скарги України проти РФ щодо «геноциду

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний суд ООН 8 листопада 2019 року визнав свою юрисдикцію у справі щодо порушення Росією двох конвенцій. Суд також наголосив, що Україна дотрималася всіх процесуальних досудових процедур. Це рішення означає, що Міжнародний суд ООН може перейти до розгляду справи по суті.

Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

У Міжнародному суді ООН розпочалося оголошення рішення у справі про порушення Росією двох конвенцій / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

Обвинувачення, висунуті Росії, включають: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи; вибух під час мирного зібрання в Харкові; дискримінацію щодо української та кримськотатарської громад; заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української і кримськотатарської мов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-