Україна має вітати всі зусилля з деескалації конфлікту на Близькому Сході - Кислиця

Україна має вітати всі зусилля з деескалації конфлікту на Близькому Сході - Кислиця

Ексклюзив
Укрінформ
Україна має вітати зусилля всіх залучених країн, спрямовані на пошуки шляхів деескалації війни між Ізраїлем і ХАМАС.

Таку думку висловив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця в інтерв’ю Укрінформу.

Відповідаючи на запитання, наскільки ізраїльська війна відвертає увагу світової спільноти від російської агресії проти України, дипломат наголосив: «Не йдеться про змагання України та Ізраїлю».

За його словами, нині триває чергова фаза тривалого близькосхідного конфлікту, тригером якої стали жахливі події 7 жовтня, коли загинуло близько 1200 громадян Ізраїлю. На думку Кислиці, небезпечність цього конфлікту - у можливості «виходу його за межі Ізраїлю й Гази».

«Це не лише ХАМАС, це і підтримувані Іраном Хезболла в Лівані, і хусити в Ємені. Потягнеш за одну ниточку – і витягнеш весь клубок. Якщо цей конфлікт переросте в загальну війну на Близькому Сході, від цього страждатимуть усі. Тому ми маємо вітати зусилля всіх залучених країн, спрямовані на пошуки шляхів деескалації цієї війни й на усунення причини того, що сталося 7 жовтня», – пояснив постпред.

Він нагадав, що коли розпочалася повномасштабна агресія РФ проти України, інші конфлікти відійшли на задній план. «Але ж вони теж надзвичайно криваві, там щодня гинуть люди», – зауважив Кислиця.

Читайте також: Проблеми на Близькому Сході не завадять потужній допомозі Європи для України - Боррель

За його словами, одним із завдань української дипломатії було «скалібрувати наші зусилля, щоб і міжнародна спільнота, і ООН діяли, враховуючи наявність у світі більш як п’ятдесяти конфліктів».

Він зазначив, що Радбез ООН активно ухвалює рішення щодо інших конфліктів, а в України «єдиний конфлікт, у якому агресію здійснює країна, що посідає місце постійного члена (у Радбезі - ред.)». З погляду України Радбез не виконує тих функцій, які прописані в Статуті ООН, коли йдеться про російську війну. Водночас «з точки зору тих, хто зацікавлений у безпеці в Червоному морі, Радбез засідає і ухвалює резолюції», заявив постпред.

«І щодо Сирії через силу ухвалюються рішення, навіть щодо Гази через «кесарів розтин» таки народжуються резолюції, які впливають на долі громадян на Близькому Сході, в Африці», – сказав Кислиця.

Як повідомляв Укрінформ, 23 січня відбудеться засідання Радбезу ООН міністерського рівня щодо ситуації на Близькому Сході.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-