Туск: Не дозволю, щоб хто-небудь у моєму уряді захотів будувати позицію на антиукраїнських настроях

Туск: Не дозволю, щоб хто-небудь у моєму уряді захотів будувати позицію на антиукраїнських настроях

Укрінформ
Польсько-українські відносини мають два виміри: безпековий, який полягає у допомозі Україні у протидії російській агресії, та економічний, що включає, зокрема, проблеми з блокадою кордону.

Про це Туск сказав у п’ятницю ввечері в інтерв’ю польським телеканалам, передає Укрінформ.

Польський прем’єр зазначив, що його співпраця з президентом Анджеєм Дудою у безпековому вимірі допомоги Україні є “доволі очевидною”

Він зауважив, що партія “Право і Справедливість” Ярослава Качинського в останні місяці парламентської виборчої кампанії в Польщі “пробувала грати антиукраїнськими нотами”, використовуючи деяку втому в Польщі від війни.

“Я ніколи в житті не дозволю, щоб хто-небудь в моєму уряді захотів будувати свою позицію на антиукраїнських сентиментах”,- підкреслив Туск.

Він наголосив, що Україна потребує польської допомоги і допомоги всього вільного світу, оскільки “доки Україна бореться з Росією, доти Польща у відносній безпеці”.

Польський прем’єр підкреслив, що у будь-якій ситуації завданням Польщі буде “протидія зневірі щодо подальшої допомоги Україні”.

“На щастя, я зараз інтенсивно працюю з партнерами в Європі, які це розуміють”,- наголосив Туск.

Він зауважив, що з’явилася цікава пропозиція єврокомісара Тьєррі Бретона про створення оборонного фонду ЄС у 100 млрд євро на спільні закупівлі озброєння, є ініціатива міністра Радослава Сікорського, що стосується спільного виробництва зброї в Європі і США.

Читайте також: Сікорський: Європа має відповісти на обстріли України зрозумілою Путіну мовою

“Європа має більше інвестувати в закупівлю озброєння. Війна триватиме довго, Росія перевела свою економіку на воєнні рейки, а Захід не може вдавати, що нічого не відбувається. Тому у питаннях озброєння і підтримки України у війні не може бути жодного вагання, це не підлягає дискусії”, - підкреслив голова Ради міністрів РП.

Другим питанням у відносинах з Україною Туск назвав інтереси польських професійних груп, зокрема перевізників, аграріїв і часом “не зовсім чесну гру”, яка ведеться з обох боків кордону.

“І тут я буду більш наполегливим й очікуватиму від української сторони, щоб допомогла нам вилікувати усі патологічні ситуації на кордоні. Щоб наші люди не мусили блокувати і страйкувати. Поляки хочуть допомагати Україні, але не можуть страждати від цього та ще й від українців”, - констатував Туск.

Читайте також: Уряд Польщі домовився з фермерами про призупинення протесту на КПП «Медика-Шегині»

Як відомо, 6 листопада 2023 року польські перевізники заблокували рух вантажівок на кордоні з Україною в пунктах пропуску "Ягодин - Дорогуськ", "Краківець - Корчова", "Рава-Руська - Гребенне".

23 листопада до них приєднались польські аграрії у пункті пропуску "Шегині-Медика", висуваючи свої вимоги. З 24 грудня на період Різдвяних свят до 4 січня вони призупиняли блокаду кордону в цьому місці. З 6 січня у Польщі відновили рух вантажівок дорогою до прикордонного пункту пропуску "Медика – Шегині", де аграрії на невизначений час призупинили блокаду кордону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-