Україна і Литва домовились про спільне виробництво засобів оборони

Україна і Литва домовились про спільне виробництво засобів оборони

Укрінформ
Україна і Литва домовились про спільне виробництво засобів оборони, зокрема, засобів боротьби з дронами.

Про це розповів Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з представниками ЗМІ у Вільнюсі після проведених переговорів з Президентом Литви Гітанасом Науседою, повідомляє Укрінформ.

«Ми приділили значну увагу тому, як розвиваються події на фронті. Я вдячний за нову оборонну підтримку, про яку ми домовились. І не тільки за допомогу, а за спільне виробництво, зокрема засобів боротьби з дронами, та інших засобів, необхідних в обороні. Відповідні документи сьогодні укладені», - сказав Зеленський.

За його словами, Україна дуже цінує підтримку Литви, яку та надає українському народові.

«У перші дні широкомасштабного вторгнення надана Литвою зброя зупиняла російські колони та знищувала окупанта. Ваша підтримка є надзвичайно значуща. Зброя, техніка, потужні військові пакети, тренування українських воїнів, лідерство Литви у коаліції щодо розмінування території України - все це додає нам сил», - наголосив Президент України.

Читайте також: Зеленський та Прем’єр Бельгії обговорили розблокування фінансової допомоги від ЄС

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський 10 січня прибув з візитом у Вільнюс. Він уже провів переговори зі своїм литовським колегою Гітанасом Науседою.

Очікується, що Зеленський також зустрінеться з прем’єр-міністром і спікером Сеймасу, представниками політичних сил Литви, ЗМІ та української громади.

Згодом Президент України також планує відвідати Латвію і Естонію.

Наприкінці грудня Збройні сили Литви передали Україні чергову партію військової допомоги, до якої увійшли кілька мільйонів набоїв і кілька тисяч снарядів для переносних протитанкових гранатометів малої дальності, а також близько тисячі розкладних ліжок.

Крім регулярного надсилання військової техніки, боєприпасів, Литва також активно навчає українських військовослужбовців, забезпечує лікування та реабілітацію, консультації експертів та виділяє кошти в міжнародні фонди для України.

Литва також ремонтувала танки Leopard 2, привезені з України.

Фото: E. Blaževič / LRT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-