ЄС хоче переконати Орбана розблокувати допомогу Україні - FT

ЄС хоче переконати Орбана розблокувати допомогу Україні - FT

Укрінформ
ЄС розглядає варіанти, які могли б змусити прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана відмовитися від блокування фінансової допомоги Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW із посиланням на матеріал Financial Times.

FT, грунтуючись на інформації європейських дипломатів, зазначає, що лідерам держав ЄС довелося обдумувати способи переконання Орбана припинити блокування фінансової допомоги Україні, і одним із варіантів є можливе позбавлення Угорщини права голосу.

На минулому саміті лідерів ЄС у Брюсселі 14-15 грудня Орбан ветував рішення про затвердження чотирирічного пакета фіндопомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро.

Читайте також: Орбана можна переконати підтримати фінансування України - Макрон

Водночас Орбан сперечається із Брюсселем, який призупинив фінансування Угорщини в розмірі близько 30 мільярдів євро через занепокоєння, пов’язані із забезпеченням верховенства права та фундаментальних прав у країні. Проте чиновники ЄС намагаються обмежити здатність угорського політика перешкоджати реалізації порядку денного блоку, йдеться у матеріалі.

За день до брюссельського саміту Єврокомісія погодилася виділити 10 мільярдів євро із заморожених грошей Угорщині, стверджуючи, що країна запровадила реформи, що зміцнюють незалежність судової системи.

Орбан разом із союзниками неодноразово заявляли, що їхня протидія допомозі Україні не пов’язана із фінансуванням Угорщини з боку ЄС, проте напередодні завершення саміту він заявив, що вимагає виплати решти 20 мільярдів євро.

Однак будь-яке подальше виділення грошей Угорщині, ймовірно, зустріне жорсткий спротив, пише FT. Решта 20 мільярдів євро утримуються за окремою процедурою – новим механізмом «обумовленості», який надає Брюсселю важелі впливу, необхідні для подолання порушень верховенства права та демократії.

Як пише газета, деякі чиновники розглядають можливість використати процедуру покарання за статтею 7 договору про ЄС, яка дає змогу позбавляти країну права голосу у зв’язку з порушенням європейського законодавства. Цей крок може заблокувати інша держава блоку, але зміна уряду Польщі означає, що Угорщина більше не матиме захисника.

Читайте також: Шольц розповів, як кавою відволікав Орбана під час голосування в Брюсселі

За словами офіційних осіб, пріоритетом ЄС є переконати Орбана відмовитися від вето на фінансування України. Якщо досягнути цього не вдасться, інші 26 членів ЄС можуть укласти окрему угоду, хоча це займе час.

«Можливо, Угорщина може створити більше проблем. Можливо, Угорщина може змусити нас використовувати кілька різних інструментів. Але зрештою Угорщина не може зупинити нас у наданні грошей Україні», – запевнив високопоставлений чиновник ЄС.

13 грудня Єврокомісія розблокувала 10 мільярдів євро коштів ЄС для Угорщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-