Україні потрібні усі програми допомоги від США, щоб захиститися від атак Росії - Маркарова

Україні потрібні усі програми допомоги від США, щоб захиститися від атак Росії - Маркарова

Укрінформ
Україна розраховує, що Конгрес США знайде рішення щодо угоди про допомогу нашій державі, щоб мати змогу захиститися від атак Росії.

Про це в програмі Face The Nation телеканалу CBS News сказала посол України в США Оксана Маркарова, передає Укрінформ.

«Ми підготувалися завдяки великій підтримці з боку США, і ви вже бачите всі ці напади на Київ, на інші місця в Україні. Вони дуже схожі на минулорічні, але цього року вони поки не змогли спричинити відключення електроенергії на тривалий час, і це все тому, що ми разом так багато працюємо, і тому, що американці допомогли нам підготуватися до цього. І набагато дешевше запобігти цьому, ніж ремонтувати», - сказала вона.

Однак, за словами Маркарової, зараз в американському бюджеті вже не залишилось коштів на гуманітарну, фінансову, енергетичну підтримку України. Посол наголосила, що Україні потрібні усі програми допомоги від Сполучених Штатів.

«США купували (озброєння – ред.) в американських виробників тут, у США, як-от безпілотники, ракети та перехоплювачі для протиповітряної оборони, і я можу продовжувати, і ви не можете взяти це з програми PDA (програма президентських повноважень, Presidential Drawdown Authority – ред.). Вам потрібно звертатись до промисловості, щоб вони виробляли це», - наголосила вона.

Маркарова додала, що зараз уся увага прикута до Конгресу і Україна дуже сподівається, що американські законодавці зможуть знайти рішення.

«Я розумію важливість місцевих пріоритетів і розумію, наскільки важливі дискусії про кордон. Ми можемо лише молитися і сподіватися, що там буде рішення, і що угода, якої вони зможуть досягти, дозволить швидко ухвалити рішення також щодо підтримки України», - сказала посол.

Як пише Голос Америки, за програмою президентських повноважень (Presidential Drawdown Authority) PDA США надають зброю, яка вже є на їхніх складах. А Ініціатива сприяння безпеці України (USAI) фінансує довгострокові контракти на озброєння. Гроші на USAI витрачені всі, натомість за PDA Пентагон з'ясував, що завищив вартість зброї, надіслану Україні, на $6,2 мільярда. Це створило резерв у $4,6 мільярда, який повільно скорочується, однак на придбання нового озброєння для заміни старого залишається лише $1 мільярд.

Читайте також: У Сенаті США просунулися в переговорах щодо кордону для розблокування допомоги Україні - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, Білий дім і Конгрес США намагаються досягти домовленості, яка передбачатиме надання військової допомоги двом союзникам Штатів, зокрема Україні, і водночас запобігання нелегальній імміграції через американо-мексиканський кордон.

Республіканці відмовилися схвалити фінансування України без додаткових заходів, спрямованих на зменшення кількості мігрантів, які намагаються нелегально перетнути кордон США. Це призвело до складних переговорів між Білим домом і Конгресом, у яких поєдналися не пов'язані між собою питання. Байден заявив, що буде готовий піти на значні поступки в питанні безпеки кордонів.

Палата представників, у якій більшість становлять республіканці, припиняє роботу 14 грудня у зв’язку з різдвяними канікулами, як і Сенат, де превалюють демократи. Рішення про допомогу Україні має бути ухвалене обома палатами й підписане президентом США.

Минулого тижня спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон відмовився підтримати заклик лідера демократів у Сенаті щодо продовження на тиждень роботи обох палат Конгресу для ухвалення додаткового фінансування перед Різдвом.

У Білому домі назвали це відмовою від кроків, життєво важливих для національної безпеки США.

Президент України Володимир Зеленський 12 грудня провів зустріч зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном у Вашингтоні. Обидва лідери позитивно оцінили результати переговорів. Водночас Зеленський зауважив, що важливішими будуть результати, ніж запевнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-