Кулеба подякував Шольцу за пропозицію Орбану на саміті ЄС: найкращий різдвяний подарунок

Кулеба подякував Шольцу за пропозицію Орбану на саміті ЄС: найкращий різдвяний подарунок

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував канцлеру ФРН Олафу Шольцу, зокрема, за те, що своєю пропозицією прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану вийти з зали уможливив схвалення початку переговорів щодо членства України в ЄС.

Про це він сказав репортеру німецького видання Bild Паулю Ронцгаймеру, передає Укрінформ.

«Те, що канцлер Німеччини Олаф Шольц зробив на саміті, щоб усунути загрозу вето Угорщини, увійде в історію як акт німецького лідерства в інтересах Європи», - сказав Кулеба.

Він висловив переконання, що канцлер багато виграв на цій зустрічі, зокрема, щире й заслужене захоплення в серцях українців. При цьому на початку війни на адресу керівництва Німеччини лунало чимало дорікань через небажання швидко постачати озброєння, а згодом – важке озброєння.

Наразі ситуація змінюється і на тлі великих побоювань, що США можуть дистанціюватися, Україна покладається саме на Німеччину.

Кулеба згадав, що минулого травня під час кампанії в Берліні за надання Україні статусу кандидата в ЄС, його заклики до Німеччини взяти на себе ініціативу в цьому процесі здебільшого не були почуті. Експерти та політики в столиці ФРН казали, що Німеччина не хоче бути лідером.

«Я радий, що німецькі політичні рішення відтоді змінилися. Я можу лише сподіватися, що це також знаменує ширший і незворотний зсув у підході Німеччини до керівництва зусиллями з вирішення найскладніших питань», - сказав український дипломат.

Це стосується також допомоги озброєннями, де критика на адресу Німеччини також стала слабшою, зокрема, завдяки передачі ЗРК і засобів ППО. Втім, Німеччина, ймовірно, не поставить бажані ракети Taurus, принаймні в найближчі кілька місяців, зауважує автор.

Читайте також: Членство України в ЄС вимагатиме глибокої реформи європейських правил - Макрон

«Ми маємо багато причин бути вдячними Німеччині, від військової допомоги до фінансової підтримки, але політична ясність щодо членства України в ЄС, мабуть, найкращий різдвяний подарунок від Берліна. Сірі зони в Європі більше неможливі. Або розфарбуйте карту Європи в кольори ЄС, щоб гарантувати безпеку та процвітання для всіх європейців, або Путін розмалює її кров’ю та принесе більше страждань, нестабільності та руйнування. Я радий, що цього тижня ми всі стали безпечнішими та впевненішими», - підсумував Кулеба.

Як повідомлялося, Європейська рада цього тижня підтримала 26 голосами початок переговорів про членство України в Євросоюзі попри побоювання, що Угорщина заблокує це питання. Дякувати за те, що прем’єр Віктор Орбан не брав участі у голосуванні треба канцлера ФРН Олафа Шольца, який запропонував тому вийти з зали на каву в момент ухвалення рішення. Шольц загалом наразі виступає чи не найбільшим лобістом поступу України на шляху до ЄС, пропонуючи одночасно реформування самого блоку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-