Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Лідери ЄС – за початок переговорів з Україною про вступ

Лідери ЄС – за початок переговорів з Україною про вступ

Блоги
Укрінформ
Відсутність Орбана в момент голосування – красномовна

Схвалення лідерами ЄС рекомендації Європейської комісії про відкриття переговорів про вступ України у ЄС – важлива перемога нашої держави, яку не варто недооцінювати. Насамперед це конкретний результат на шляху України до повноправного членства у ЄС. Задля його досягнення працювала вся структура влади: Президент, МЗС та весь уряд, народні депутати, багато дипломатів та працівників посольств. Але тепер Україна має право говорити про приєднання до ЄС у контексті реалізації зобов’язань самого ЄС. Безумовно, попереду ще дуже багато роботи, але відкриття перемовин – позитивний сигнал та крок вперед однозначно.

Варто наголосити, що лише виконання маркерів, які визначила ЄК, було недостатньо, щоб сподіватися на результат, який ми маємо сьогодні. В контексті недружньої позиції Віктора Орбана, важливо було також пролобіювати ухвалення необхідного, позитивного рішення для України. В нашому випадку потрібно було спонукати членів ЄС проявити рішучість долати ірраціональні перешкоди, як от позиція Орбана, у нормальному функціонуванні європейських інституцій.

Відсутність Орбана у момент голосування рішення про відкриття переговорів, зокрема з Україною, – красномовна. Так, він отримав своє, але ми – також. Члени ЄС наочно продемонстрували, що вони відкриті до кооперації з українською владою, готові продовжувати спільно працювати над реформами, адже це, так чи інакше, приносить конкретний результат. ЄС куди простіше знайти спільну мову з українською владою, ніж тим самим Орбаном.

Також варто розуміти, що сьогоднішній результат – це не подарунок нам від ЄС, а результат нашої кропіткої роботи. Україна виконала всі необхідні для цього рекомендації ЄС. І ЄС визнає ці наші досягнення.

Попереду ще одне важливе рішення – розгляд виділення підтримки ЄС Україні до 2027 року. Мова про майже 50 млрд євро у вигляді кредитів та грантів. Безумовно, не тільки Віктор Орбан виступає проти такого рішення. Але, зокрема, і рішення ЄС свідчить, що Україна також вміє відстоювати свої інтереси на дипломатичній арені. Тому не варто недооцінювати власні сили, особливо коли це підкріплено результатом системної роботи.

Ігор Петренко, політолог, доктор політичних наук, експерт АЦ «Обʼєднана Україна», професор КНУ імені Тараса Шевченка
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-