В ЄС запевняють, що продовжать допомагати Україні попри політичні процеси в США

В ЄС запевняють, що продовжать допомагати Україні попри політичні процеси в США

Укрінформ
Складні політичні процеси в США, які поки не дозволили цій країні ухвалити пакет фінансової та військової допомоги для України в обсязі більше 60 мільярдів доларів, є поганою новиною, але вона не змінює позицію ЄС, що продовжуватиме підтримувати Україну, оскільки російська агресія проти України залишається для ЄС екзистенційним викликом.

Про це сьогодні у Брюсселі, напередодні Ради міністрів ЄС із закордонних справ, яка запланована наступного понеділка, заявив високопоставлений представник Євросоюзу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми бачимо, що відбувається в Сполучених Штатах. Це дуже така, «американська» політика - вони утримали пакет допомоги Україні у 60 мільярдів доларів, тому що хочуть більше грошей на контроль міграції на кордоні з Мексикою. Це погані новини. Але саме тому дуже важливо, щоб наступного тижня ми в ЄС прийняли рішення продовжити та подвоїти нашу політичну підтримку, що означає, початок переговорів про входження до ЄС, дипломатичну – йдеться про ізоляцію Росії, та військову, що означає передання Україні військового обладнання та тренування українських військових», - зазначило офіційне джерело.

Читайте також: Байден готовий піти на поступки республіканцям, щоб допомогти Україні – ЗМІ

«Дебати в США часто викликають занепокоєння… Нас питають – що трапиться, якщо Трамп переможе на виборах, що тоді станеться з Україною? На це є єдино можлива відповідь. Ситуація в Україні та російська агресія, - це екзистенційна загроза для Європи. Тож ми будемо продовжувати працювати, допомагати Україні, незалежно від того, що може робити нова адміністрація у Вашингтоні. Вже зараз, за цієї адміністрації, США проходять певний тест, тому що, принаймні, на цей час, не можуть виділити Україні фінансову та військову підтримку», - додав представник ЄС.

Він зауважив, що порядок денний зустрічі міністрів наступного понеділка включатиме три головні пункти порядку денного: російська агресія проти України, криза на Близькому Сході та ситуація в регіоні Сахель. Під час обговорення «українського» питання до дискусії приєднається міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який проінформує Раду міністрів ЄС про поточну ситуацію в Україні.

«Експерти описують цю ситуацію як військовий паритет, який може схилитися в ту або іншу сторону, у залежності від таких факторів, як військове постачання. Ми вже бачили це в історії, у попередніх війнах. Саме тому так важливо, щоб наступного тижня ми в ЄС визначилися із військовим компонентом допомоги для України», - наголосило джерело.

Читайте також: У зриві допомоги Україні зацікавлені Москва, Тегеран і Пекін – Блінкен

Представник ЄС відзначив, що зараз розвиток подій в Україні проходить свій ключовий момент. Росія намагається перехопити ініціативу та оточити місто Авдіївка у Донецькій області, не рахуючись із втратами.

«Росія зазнає багато втрат в людях та в обладнанні, намагаючись оточити Авдіївку. В цьому немає жодного військового сенсу, і ця операція, очевидно, є політичним імперативом Кремля… Путін в Україні отримує одну важку поразку за іншою, він вже втратив там десятки тисяч молодих людей. Є питання – заради чого? Це те, питання, на яке саме Путін має відповісти», - сказав співрозмовник.

Як вже повідомлялося, 11 грудня в Брюсселі відбудеться Рада міністрів ЄС із закордонних справ. 14-15 грудня в Брюсселі зустрінуться лідери європейських країн, які розглянуть два питання, що є історично важливими для України. Перше стосується початку переговорів з Україною про членство в ЄС, друге – створення Українського фонду багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки в обсязі 50 мільярдів євро для фінансової підтримки України у війні та у процесі повоєнної відбудови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-