У Брюсселі затвердили структуру Ради НАТО-Україна та програму роботи на рік

У Брюсселі затвердили структуру Ради НАТО-Україна та програму роботи на рік

Заява
Укрінформ
Міністри закордонних справ країн-членів НАТО та України затвердили структуру Ради НАТО-Україна та програму роботи на 2024 рік.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Ради НАТО-Україна (РНУ) на рівні міністрів закордонних справ, оприлюдненій на сайті Альянсу.

"Міністри підбили підсумки реалізації розширеного пакета наданої Україні політичної та практичної підтримки. Міністри затвердили структуру РНУ та амбітну програму роботи на 2024 рік", - зазначається у заяві.

У цьому контексті вказано на те, що НАТО і Україна "вже працюють і ухвалюють рішення спільно, на рівних, з широкого кола питань, включно з оперативною сумісністю, енергетичною безпекою, інноваціями, кіберзахистом і стійкістю".

Читайте також: Столтенберг вражений реформами в Україні під час війни

"Ми будемо і далі розвивати ці напрямки роботи. РНУ також зарекомендувала себе як надійний механізм проведення консультацій в умовах кризи. НАТО продовжує надавати Україні терміново необхідну нелетальну допомогу", - заявили глави МЗС країн НАТО та України.

Також було повідомлено про трансформацію Всеосяжного пакету допомоги у "багаторічну програму зі сприяння у відновленні українського сектору безпеки і оборони та з підтримки стримування й оборони України в довгостроковій перспективі".

"У рамках цих зусиль ми розробляємо "дорожню карту" для переходу України до повної оперативної сумісності з НАТО. Ми також розробляємо нові проєкти з гуманітарного розмінування, медичної реабілітації поранених українських військовослужбовців і розвитку оборонно-промислового потенціалу України на основі стратегічного огляду оборонних закупівель", - йдеться у заяві.

Читайте також: Столтенберг: НАТО не припинить підтримки України - це чіткий сигнал Росії

У ній також зазначається, що Україна підтвердила свою прихильність продовженню демократичних реформ і реформ сектору безпеки. Зі свого боку держави-члени НАТО під час засідання надали Україні рекомендації щодо проведення пріоритетних реформ. "Рада НАТО-Україна вітає представлення Україною адаптованої Річної національної програми на 2024 рік і з нетерпінням очікує її реалізації. Міністри закордонних справ НАТО проводитимуть регулярну оцінку прогресу по лінії адаптованої Річної національної програми", - зазначається у заяві.

У ній також наголошується, що держави-члени НАТО "залишаються непохитними у своєму зобов'язанні далі нарощувати політичну та практичну підтримку України, яка продовжує обстоювати свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів, і продовжуватимуть надавати підтримку стільки часу, скільки буде потрібно".

Як повідомлялося, 29 листопада у Брюсселі пройшло перше в історії засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-