В Україні закликали Африканський Союз тиснути на РФ для відновлення «зернового коридору»

В Україні закликали Африканський Союз тиснути на РФ для відновлення «зернового коридору»

Укрінформ
Спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх висловив прохання до керівників Африканського Союзу оприлюднити заклик до Росії відновити безперешкодне функціонування Чорноморського зернового коридору.

Про це йшлося під час зустрічі Субха із заступницею голови Комісії Африканського Союзу (АС) Монік Нсанзабаганвою у ході його робочого візиту до Ефіопії, передає Укрінформ із посиланням на повідомлення МЗС.

Зазначається, що Субх поновив запрошення від імені міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби голові Комісії Африканського Союзу Мусі Факі Махамату відвідати з візитом Київ.

"Максим Субх запропонував керівництву Комісії АС приєднатися до заходів із просування Формули миру Президента України Володимира Зеленського серед країн континенту. Також спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки висловив прохання до керівників Африканського Союзу оприлюднити заклик до російської сторони відновити безперешкодне функціонування Чорноморського зернового коридору для повноцінного відновлення експорту українських зернових до країн Африки", - поінформували у зовнішньополітичному відомстві.

Український дипломат окремо подякував керівництву Комісії Африканському Союзу за послідовну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України. У цьому контексті Максим Субх закликав Монік Нсанзабаганву посилити координацію серед країн Африки з метою підтримки ними започаткованої Президентом України ініціативи “Grain from Ukraine”, метою якої є забезпечення постачання нашою державою продовольства до країн Африки та Азії.

У свою чергу заступниця голови Комісії Африканського Союзу підтвердила принципову позицію АС про необхідність дотримання всіма країнами положень Статуту ООН та фундаментальних принципів міжнародного права, зокрема поваги до суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів.

Цього ж дня спеціальний представник провів в Аддис-Абебі зустрічі з надзвичайними та повноважними послами країн-членів Європейського Союзу - постійними представниками ЄС при Африканському Союзі, де окреслив основні пріоритети взаємодії України з державами континенту.

Максим Субх також зустрівся з керівництвом європейського департаменту Міністерства закордонних справ Ефіопії. Сторони констатували важливість підтримання позитивної динаміки двосторонніх відносин, насамперед у питанні розбудови договірно-правової бази взаємин. Спеціальний представник запросив ефіопську сторону долучитися до підтримки та просування Формули миру.

Читайте також: Спецпредставник України: Ми повинні позбавити РФ страшної зброї, що називається голод

Як повідомлялося, 25 листопада у Києві відбудеться другий Міжнародний саміт «Grain from Ukraine».

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-