Україна в ОБСЄ наголосила на необхідності негайного повернення Запорізької АЕС під свій контроль

Україна в ОБСЄ наголосила на необхідності негайного повернення Запорізької АЕС під свій контроль

Укрінформ
Некомпетентні дії російської окупаційної «адміністрації» на ЗАЕС збільшують ризики ядерної аварії, і це лише підтверджує нагальну необхідність негайного повернення станції під контроль України.

Як передає Укрінформ, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер.

"Російські окупанти також не втомлюються нагадувати, наскільки їхня некомпетентна окупаційна адміністрація може бути небезпечною для всього регіону та світу. Один із прикладів – 90-хвилинне відключення електроенергії на 6-му енергоблоці, що змусило його покладатися на аварійний дизель-генератор. Також було виявлено витік борованої води з першого у другий контур охолодження одного з парогенераторів блоку", - сказав він.

Читайте також: Росіяни на ЗАЕС переводять енергоблок у «холодний зупин», де раніше стався витік реагентів

Український посол наголосив, що такі дії, серед іншого, призводять до деградації обладнання – "а отже, збільшують ризики ядерної аварії".

"Це – суворе нагадування про те, чому резолюції МАГАТЕ мають бути безумовно виконані Росією, а повний контроль над станцією має бути повернутий українській владі без зволікань", - заявив Цимбалюк.

Як повідомляв Укрінформ, 16 листопада стало відомо, що внаслідок переведення – в порушення умов ліцензії Держатомрегулювання та вимог Енергоатома – 5-го енергоблока тимчасово окупованої ЗАЕС у "гарячий" стан стався інцидент з витоком реагентів із першого контуру реактора в другий. При цьому попри наявні порушення окупаційне керівництво станції не поспішало переводити блок у стан "холодного зупину", використовуючи пару, яку генерує 5-й енергоблок, для опалення та забезпечення власних потреб станції.

Читайте також: На ЗАЕС росіяни продовжують порушувати вимоги експлуатації обладнання - Енергоатом

Лише 21 листопада стало відомо, що 5-й енергоблок переводиться в стан "холодного зупину".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-