Спецпредставник України анонсував відкриття нових посольств у Африці

Спецпредставник України анонсував відкриття нових посольств у Африці

Ексклюзив
Укрінформ
Військові перевороти у країнах Африки та вихід Франції з деяких із них певною мірою впливають на їхню позицію щодо підтримки українських резолюцій в ООН, але це не заперечує бажання цих країн розвивати двосторонні відносини.

Про це заявив у інтерв’ю Укрінформу спеціальний представник України з питань Близького Сходу і Африки Максим Субх, який минулого тижня відвідав штаб-квартиру ООН у Нью-Йорку.

Він розповів, що Третій комітет Генасамблеї 15 листопада попередньо схвалив проєкт резолюції «Ситуація з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь». Остаточне ухвалення документа очікується на сесії Генасамблеї у грудні.

«Розгляд у Третьому комітеті – це, так би мовити, перевірка температури по палаті. Загалом, є деякі негативні тенденції, які стосуються лише окремих країн Африки і Близького Сходу, але вони не такі масштабні. Ми побачили певний відкат щодо кількості голосів від торішнього голосування», – зазначив дипломат.

Читайте також: Зеленська розповіла африканським ЗМІ про викрадення Росією українських дітей

Спецпредставник розповів, що лише з однією країною Африки в нас досі немає дипломатичних відносин – із Сомалі.

«А в деяких країнах відбулися певні політичні зміни, які вплинули на їхню позицію. Ці тенденції також пов’язані зі змінами і зменшенням впливу в Африці наших західних партнерів, зокрема Франції», – пояснив він.

За його словами, результати голосування в Третьому комітеті (77 голосів за, 14 проти, 79 утрималися) «не позбавляють нас надії на те, що на сесії Генасамблеї ми зможемо їх покращити».

«Маємо приблизно місяць, щоб включити турборежим і попрацювати з країнами поіменно», – наголосив Субх.

Він нагадав, що в Африці Україна має поки що десять посольств. «Незабаром з’являться нові, і це теж буде додатковим важелем, щоб підтримувати прямий діалог», - сказав дипломат.

Читайте також: Зеленський про зерно для Африки: українські військові почали «наводити порядок» у Чорному морі

Щодо позицій африканських країн в ООН, то, за словами Субха, він «дуже багато чув порад і побажань від африканців про те, що не слід вважати голосування в ООН повним відображенням їхнього ставлення до партнерства з нашою країною». Це політичний складник, на який впливає дуже багато різних чинників. Але є і двосторонній компонент – торговельно-економічна співпраця, наголосив він.

Субх пояснив, що українським виробникам, переробникам, експортерам потрібно знаходити нові ринки, «тим більше що Африка має доступ до зовнішнього фінансування, кредитування» від ЄС і США.

Серед африканських країн, які послідовно підтримують Україну, спецпредставник назвав Ліберію, Малаві, Кенію, Чад. Також є «чудовий діалог» з Південно-Африканською Республікою, яка «від першого дня з нами за Формулою миру». Дипломат також виокремив Ботсвану, яка хоч і утримується при розгляді українських резолюцій, «як і переважна більшість африканських країн», але готова розвивати двосторонню співпрацю.

Як повідомлялося, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук планує присвятити 2024 рік підвищенню міжпарламентської співпраці з країнами Африканського континенту.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль також заявляв, що Україна посилюватиме співпрацю з країнами Африки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-