Клімкін: Зустріч Байдена і Сі значно покращила атмосферу відносин між США і Китаєм

Клімкін: Зустріч Байдена і Сі значно покращила атмосферу відносин між США і Китаєм

Укрінформ
Зустріч президента США Джо Байдена і глави КНР Сі Цзіньпіна не вирішить усіх світових проблем, але атмосферу відносин між двома країнами вона значно покращила.

Таку думку висловив у Фейсбуці колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін, передає Укрінформ.

«Зустріч Байдена та Сі не знайде рішення для всіх світових проблем і для наших теж. Занадто велика прірва в позиціях і відсутності довіри. Але атмосферу відносин вона значно покращила. Назовні, навіть показово, але також і всередині», - зазначив дипломат.

Клімкін вважає, що кожен з лідерів може записати собі в плюс «серйозні речі». Зокрема, лідер КНР - чітку декларацію американцями політики "єдиного Китаю", а Байден - заяву Сі про бажання об'єднатися з Тайванем невійськовим шляхом.

На думку ексміністра, домовленості про поновлення каналів спілкування у кризових ситуаціях та контроль за експортом з Китаю речовин, що використовуються для виробництва синтетичних наркотиків, теж позитивні.

Водночас він зауважив, що все це не означає зростання довіри між США та Китаєм, а скоріше є нормалізацією відносин.

«Пекін і Вашингтон і надалі сприйматимуть світ як суперництво Китаю і США, і не програти у цьому суперництві для них стратегічний пріоритет номер один», - вважає ексміністр.

На його думку, РФ на цьому рівні не гравець, але може впливати на баланс протистояння і робитиме це, щоб довести свою користь для Китаю, щонайменше поки Путін при владі.

Дипломат спрогнозував, що Китай не полишить російський режим напризволяще, але й не дратуватиме США військовим співробітництвом з РФ.

Як зазначив Клімкін, при всіх фундаментальних розбіжностях позицій Заходу та Китаю щодо нашої війни з РФ, Байден і Сі зацікавлені у "контрольованості" того, що відбувається, а відтак можуть спробувати ситуативно діяти скоординовано.

«Якщо така зміна обставин виникне, то критично для нас буде переконати Європу в тому, що на кону і її безпека, тобто вона має стати геополітичним гравцем і сказати своє слово. Інакше вся світова політика робитиметься на берегах Тихого океану, а назва Північноатлантичний альянс звучатиме кепсько... Україна є шансом Європи на безпекову суб'єктність, і цей шанс слід використати зараз», - переконаний дипломат.

Читайте також: Китай відреагував на слова Байдена про «диктатора» Сі Цзіньпіна

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден і глава КНР Сі Цзіньпін в середу провели зустріч у Сан-Франциско, де відбувається саміт Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва.

Президент США високо оцінив перемовини з китайським лідером, під час яких обговорювалися питання, що відповідають інтересам обох країн, а також глобальні виклики, в тому числі війна РФ проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-