Дубінському оголосили підозру у державній зраді - ДБР

Дубінському оголосили підозру у державній зраді - ДБР

Фото
Укрінформ
Підозру у державній зраді отримав народний депутат Олександр Дубінський. Він входив до складу злочинної організації, яку сформувало Головне управління Генштабу Збройних сил Росії, яке відоме як ГРУ.

Як передає Укрінформ, про це інформують пресслужби Державного бюро розслідувань, Служби безпеки і Офісу генпрокурора.

"Генеральний прокурор України підписав повідомлення про підозру народному депутату України. Йому інкриміновано державну зраду та участь у злочинній організації. Крім того, за процесуального керівництва прокурорів Офісу генпрокурора, у вчиненні цих злочинів повідомлено про підозру двом співробітникам російських спецслужб, а також колишньому народному депутату України III-IX скликань та експрокурору", – йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора.

Як повідомили в СБУ, правоохоронці встановили, що злочинна організація була створена заступником начальника російського ГРУ Володимиром Алєксєєвим як агентурна мережа, що діяла в столиці України. Операційним керівництвом ворожої групи з території РФ займався його заступник – Олексій Савін.

Їм також повідомили про підозру як особам, які створили злочинну організацію і займалися підбурюванням до державної зради, а також агентам РФ: екснардепу Андрію Деркачу та експрокурору Костянтину Кулику.

Як зазначається, основним завданням організації було розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація держави на міжнародній арені. За це учасники угруповання отримували гроші від воєнної розвідки РФ. За даними правоохоронців, фінансування мережі сягало понад 10 млн дол.

У межах досудового розслідування задокументовано, що підозрюваний поширював фейки про вище військово-політичне керівництво України. Один з прикладів дезінформаційної роботи – розповсюдження фейків про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2019 році. Для "розгону" проросійських наративів він брав участь у відповідних пресконференціях.

За даними слідства, крім народного депутата до складу ворожої групи входив екснардеп Андрій Деркач, який напередодні повномасштабного вторгнення РФ втік за кордон. Також до цієї агентурної мережі входив колишній прокурор Костянтин Кулик. Він мав позивний "Птичка" і наразі переховується за кордоном. Під час проведення інформаційних диверсій проти України Кулик публічно займався псевдоправовим "обґрунтуванням" фейків на користь Кремля.

Підривну діяльність злочинної організації у Києві координував експомічник Деркача, колишній співробітник ГРУ часів СРСР Ігор Колєсніков, який за матеріалами СБУ вже засуджений і відбуває покарання за державну зраду.

Читайте також: Дубінському оголосили підозру в організації схеми виїзду ухилянтів

Як зазначається, наразі вирішується питання про обрання чинному народному депутату запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 15 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Водночас у ДБР зазначили, що слідство має у розпорядженні документи, які підтверджують перебування нардепа у Росії у жовтні 2019 року перед пресконференцією. Він за задумом російських кураторів, як професійний "медіакілер", мав розставляти необхідні акценти насамперед для західної аудиторії.

У розпорядженні правоохоронців є аудіозаписи розмов співробітника ГУ ГШ ЗС РФ та завербованого російськими спецслужбами агента. Вони обговорюють деталі операції та згадують про учасника цієї схеми під оперативним псевдо "Буратіно". Як вважає слідство, під ним приховується саме діючий народний депутат.

У правоохоронних органах не вказують ім’я народного депутата, однак, за даними джерел Укрінформу, а також як випливає із оприлюднених Офісом генпрокурора фото, ідеться про Олександра Дубінського.

Раніше Укрінформ повідомляв, що Дубінському готують повідомлення про підозру у державній зраді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-