Вступ України відповідає інтересам Євросоюзу - Бербок

Вступ України відповідає інтересам Євросоюзу - Бербок

Укрінформ
Членство України та інших країн-кандидатів у ЄС відповідає інтересам самого Євросоюзу.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок, відкриваючи міністерську конференцію «Більший, сильніший ЄС» 2 листопада в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми як Євросоюз чітко заявили: нам потрібна Україна як член ЄС», - заявила Бербок і висловила сподівання, що в грудні Європейська рада дасть чіткий сигнал щодо цього.

Вона також згадала слова українських друзів про те, що «серце Європи лежить у Києві» і зізналася, що ще років 5 тому, питання розширення в аспекті України здавалося нереальним або дуже далекою перспективою.

Бербок оцінила те, що Україна під час війни продовжує проводити реформи. Вона нагадала, що Росія веде агресивну війну проти України вже 616 днів, і зауважила, що в багатьох є відчуття засмучення, втоми, проте саме зараз не можна допустити втоми та засмучення. Як не можна допустити зниження солідарності та єдності.

«Розширення ЄС – це політична необхідність… Розширення зробить нас сильнішими», - констатувала Бербок.

Вона переконана, що нові члени нададуть нового динамізму Євросоюзу.

Водночас очільниця МЗС ФРН наголосила на важливості не лише на словах заохочувати країни-кандидати, а також супроводжувати на їх на шляху до ЄС – фінансово та структурно. Процес вступу – не те, що відбувається само собою, але не можна допустити, щоби цілі покоління жили в очікуванні, додала вона.

Німецька міністр також застерегла, що президент РФ Володимир Путін продовжить намагатися відірвати країни, які прагнуть європейського майбутнього, від Європи, намагатися дестабілізувати їх, як Росія це робила багато років і продовжує робити, зокрема, за допомогою дезінформації та пропаганди. Але, підкреслила дипломат, ЄС не може дозволити нових сірих зон у Європі.

Читайте також: Фон дер Ляєн: ЄС допоможе Боснії і Герцеговині на шляху до членства, але темпи залежать від реформ

Міністерська зустріч проходить 2 листопада в Берліні за ініціативи глави німецької дипломатії Анналени Бербок. До неї запрошені керівники МЗС держав ЄС, країн-кандидатів, зокрема України, а також Грузії, як потенційного кандидата.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перед конференцією міністрів закордонних справ країн ЄС у Берліні сказав журналістам, що говоритиме з колегами з країн-членів Європейського Союзу про баланс між реформами в ЄС і процесом розширення, співпрацю оборонних індустрій та проактивну політику.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-