Відносини між Києвом і Варшавою після виборів у Польщі знову потеплішають - експерт

Відносини між Києвом і Варшавою після виборів у Польщі знову потеплішають - експерт

Укрінформ
Після парламентських виборів у Польщі в польсько-українських відносинах знову настане потепління.

Це спрогнозував в ефірі Українського радіо історик, доцент Київського національного університету імені Шевченка Андрій Руккас, передає Укрінформ.

"Після певного періоду погіршення взаємовідносин знову настане період потепління. Подивіться, як розвивалися польсько-українські відносини впродовж усіх 30 років незалежного існування України. У нас були складні періоди гострих дискусій, після яких наставали потепління і дуже близькі приязні взаємовідносини, візити президентів, обійми, взаємні пробачення. Але потім наставав період похолодання в наших відносинах, який знову змінювався періодом потепління. Тобто це сценарій наших взаємовідносин", - зазначив експерт.

Читайте також: Вибори до Сейму Польщі: за даними 60% дільниць лідирує партія Качинського

На його думку, можливо, в якісь моменти буде охолодження у польсько-українських відносинах, але глобально, геополітично змін у підтримці Польщею України у її протистоянні з агресором Росією не було і не трапиться.

Руккас вважає, що насправді Варшава має велику кількість внутрішніх проблем, зокрема у відносинах з Євросоюзом, а також із Німеччиною. І зв'язки з Україною не є ключовим питанням для Варшави, зазначив він. Тому Києву треба до цього ставитися спокійно та "не очікувати від Польщі більше, ніж ми можемо очікувати", закликає експерт.

Він також оцінив, чого очікувати українським біженцям після виборів у Польщі.

Зокрема, експерт підкреслив, що Польща потребує робітників, і "якщо українці легально отримують у Польщі заробітну платню, виходять на роботу, платять податки, включаються в економічні процеси в цій країні, то таких людей Польща готова приймати й такі люди їй потрібні".

Читайте також: Моравецький заявив про готовність сформувати у Польщі новий уряд

Якщо ж українці перебувають на утриманні польського бюджету, то для пересічного поляка виникатимуть питання, зазначив Руккас.

Як пояснив експерт, у зв’язку з війною в Україні економічний рівень життя простого поляка дещо погіршився, і це, звичайно, впливає на його політичні міркування. "Найпростіше питання: "чого ми маємо давати гроші українським біженцям, які тут проживають, нічого не роблять, натомість краще даймо нашим соціально незахищеним верствам населення". Тобто в такому випадку можуть виникнути питання до таких українських біженців", - не виключає експерт.

Як повідомлялося, у Польщі 15 жовтня відбулися парламентські вибори. Станом на 16 жовтня дані з 60,15% виборчих дільниць свідчать, що на виборах до Сейму Польщі лідирує правляча Об’єднана правиця Ярослава Качинського, за яку віддали свої голоси 37,67% виборців.

Друге місце на виборах до Сейму зараз займає Громадянська коаліція Дональда Туска (28,43%). Крім того, до нижньої палати парламенту потрапляють також коаліція “Третій шлях” (Польської селянської партії і “Польщі 2050”) - 14,4%, “Нова Лівиця” - 8,34% і націоналістична “Конфедерація” - 7,29%.

Фото: ФБ-сторінка Андрія Руккаса

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-