Розмови про «хороших росіян» є небезпечними - експерт

Розмови про «хороших росіян» є небезпечними - експерт

Укрінформ
Розмови про «хороших росіян» серед українців є недоречними, оскільки сучасна російська ідентичність є імперською, переконаний американський дослідник сучасного геноциду в Україні Крістофер Етвуд.

Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу.

Дискусії про те, чи існують «хороші росіяни», є «визнанням того, що, приймаючи російську ідентичність, ви неминуче увічнюєте певний тип ставлення, який є небезпечним для народів у Росії та навколо неї», пояснив він.

Читайте також: Експерт: Покарати за геноцид лише Путіна - це зробити ведмежу послугу українцям

«Реальність, на жаль, така, що сучасна російська ідентичність є імперською. Навіть якщо завтра Росія програє війну й виведе з України свої війська, то все одно залишатиметься імперським проєктом», – зазначив дослідник.

За словами Етвуда, багато народів у Росії, якби їм дали «можливість повного суверенітету без помсти з боку Кремля, прийняли б його».

На його думку, «росіяни мали б фундаментально відкидати сучасний політичний стан Росії, сучасну ідею Росії та сучасні кордони Росії».

Читайте також: Дії РФ в Україні підпадають під злочини, передбачені Конвенцією про геноцид - експерт

«Мені важко відійти від уявлення того, що ця війна ведеться Росією і російськістю. Тому що сучасна Росія потребує цієї російської імперської ідентичності. Російський колоніалізм ніколи не вмирав, російська імперія ніколи не розпадалася. Я вважаю, що, зрештою, ця війна ведеться від імені кожної окремої людини, яка приймає будь-який елемент чи будь-який аспект російської ідентичності», – наголосив дослідник.

На його переконання, необхідно думати над тим, що «можемо зробити ми, аби майбутнє російського політичного проєкту і концепції Росії було позбавлене колоніального підтексту».

Читайте також: Крістофер Етвуд, експерт, дослідник російського геноциду в Україні

Раніше колишня заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявляла, що «хороші росіяни» є пропагандистською зброєю ворога, адже коли вони є, то в Росії «режим вже не такий ніби й авторитарний», що шкодить подальшому запровадженню санкцій проти країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-