Політолог: Аби зрозуміти сусідів, Україна має спершу сформулювати власні національні інтереси

Політолог: Аби зрозуміти сусідів, Україна має спершу сформулювати власні національні інтереси

Укрінформ
Політолог, історик, журналіст, директор Інституту світової політики Євген Магда вважає, що Україна спершу має сформулювати власні національні інтереси, тоді ми краще розумітимемо наших сусідів.

Таку думку експерт висловив у програмі "Укрінформ: Вечірній стрім", коментуючи результати виборів у Словаччині.

За його словами, спершу треба дочекатися, поки лідер партії Smer-SD Роберт Фіцо стане прем’єр-міністром і ухвалить відповідні рішення.

«Для нас висновки (виборів у Словаччині. – ред.) дуже прості - ми маємо тримати руку на пульсі всіх наших сусідів, а наша зовнішньополітична суб’єктність має зароджуватися не з рівняння на Москву, як це було до 2014 року, і давайте не будемо в цьому собі брехати, на Вашингтон і на Брюссель, а з того, що ми маємо встановлювати відносини з Варшавою, з Братиславою, з Будапештом, з Бухарестом, з Мінськом у перспективі, коли там буде легітимний президент», - сказав Магда.

За його словами, певний парадокс полягає в тому, що, аби зрозуміти наших сусідів, ми маємо насамперед сформулювати наші власні національні інтереси.

«Коли ми їх сформулюємо і скажемо, що ми хочемо жити за цими принципами, тоді це буде працювати», - вважає політолог.

У Словаччині лідер партії Smer-SD Роберт Фіцо, який заявляв про наміри припинити військову підтримку України, 11 жовтня підписав меморандум про формування коаліції з партією Hlas та проросійською Словацькою національною партією (SNP).

Читайте також: Нам потрібно розпрощатися з «рускім міром» раз і назавжди - Портников

Меморандум передбачає створення коаліції у складі партій Smer-SD, яка має 42 місця у парламенті, Hlas, яка посіла третє місце на виборах та має 27 мандатів, та ультранаціоналістичної SNP, яка має 10 місць у новому парламенті.

Відповідно до коаліційної угоди Smer-SD отримає право призначити прем’єр-міністра та шістьох міністрів, що відкриє Фіцо можливість очолити уряд учетверте.

Hlas отримає посади спікера парламенту та сім міністерських, а Словацька національна партія матиме в уряді трьох міністрів.

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-