Літаки F-16 та санкції проти РФ: на Банковій підбили підсумки візиту Зеленського в Бельгію

Літаки F-16 та санкції проти РФ: на Банковій підбили підсумки візиту Зеленського в Бельгію

Укрінформ
Бельгія готова надати Україні бойові літаки та допомагати готувати українських пілотів на F-16, підтримує санкції щодо російських діамантів та використання активів РФ задля української відбудови, а також українську євроінтеграцію.

Такі результати візиту Президента Володимира Зеленського до Брюсселі узагальнив заступник керівника ОП Ігор Жовква у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Сьогоднішній робочий візит Президента України до Бельгії традиційно ознаменувався досягненням конкретних результатів", - зазначив він, підкресливши у першу чергу, що Бельгія стала четвертою країною-партнером України по коаліції сучасних винищувачів, яка після Нідерландів, Данії та Норвегії оголосила про готовність надати Українській державі бойові літаки.

Жовква переконаний, що такий крок демонструє потужну підтримку Бельгії та її практичний внесок у наближення спільної перемоги, а також забезпечує сталість й дієвість коаліції.

"Винищувачі – останній стратегічний компонент, якого бракує для захисту українського неба. Сучасна бойова авіація є також невід'ємною частиною протиповітряної оборони", - наголосив заступник очільника ОП.

Крім того, за його словами, Бельгія готова робити і вже робить значний внесок у підготовку інженерно-технічного персоналу для обслуговування винищувачів F-16 на території України, а також готова надати свої літаки для тренувальної місії в Данії.

Він також поінформував, що Бельгія відіграє провідну роль у практичному втіленні рішення про запровадження дієвих санкцій проти російських діамантів у 12-му санкційному пакеті ЄС.

"Вдячні Бельгії за готовність запровадити таку процедуру сертифікації, яка б не дозволила діамантам походженням з РФ потрапляти на світові ринки в обхід санкцій", - зауважив Жовква.

Водночас він нагадав, до бельгійські партнери пообіцяли зробити все можливе для використання російських активів, які знаходяться в бельгійській юрисдикції і становлять близько 1,7 млрд євро, на потреби з відбудови України вже з 1 січня 2024 року.

Заступник керівника ОП додав, що саме під час головування Бельгії у Раді ЄС у першому півріччі 2024 року розпочнеться фактичний початок переговорів про членство України в ЄС.

Читайте також: Бельгія бере на себе провідну роль в усуненні з ринку ЄС російських діамантів

Жовква переконаний, що головування Бельгії не обмежиться лише символізмом – країна підтримуватиме Україну з самого «інституційного серця» ЄС.

"Наближається зима. Росія буде поводити себе як терорист. Але завдяки таким партнерам, як Бельгія, Україна неодмінно вистоїть та переможе", - підсумував заступник очільника Офісу глави держави.

Як повідомлялося, 11 жовтня Президент Володимир Зеленський здійснив неоголошений візит до Бельгії. Він взяв участь у роботі Контактної групи з оборони України під егідою США, що відбулася сьогодні поряд із зустріччю міністрів закордонних справ країн Альянсу, провів переговори з керівництвом НАТО та обговорив двостороннє співробітництво між Україною і Бельгією з урядом цієї країни.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-