Україна та Хорватія підписали угоду про співробітництво у сфері розмінування

Україна та Хорватія підписали угоду про співробітництво у сфері розмінування

Укрінформ
Україна та Хорватія підписали міжурядову угоду про співробітництво у сфері гуманітарного розмінування.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Україна надзвичайно вдячна хорватському народу та уряду Хорватії за політичну, військову, фінансову і гуманітарну підтримку, яку отримує наша держава та українці з початку широкомасштабного вторгнення. Ми вдячні за програми з оздоровлення наших захисників та дітей українських бійців, які ініціювала та реалізує ваша країна. Хорватам не потрібно розповідати, що таке війна, що таке агресія: порівняно не так давно Хорватія відчула це на собі...І сьогодні Україні потрібен досвід Хорватії у сфері розмінування і у сфері реконструкції та відновлення», - зазначила перший віцепрем'єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко.

Вона підкреслила, що насамперед для нашої держави буде корисним досвід Хорватії в частині організації та модерації розмінування.

Виступаючи під час підписання угоди про співробітництво в сфері розмінування, Свириденко зазначила, що одним з вагомих та важливих елементів підтримки Хорватією України є співпраця в сфері гуманітарного розмінування.

«Машини для розмінування хорватського виробництва вже працюють на українських полях, роблячи землю безпечною. Влітку українські та хорватські виробники домовились про локалізацію в Україні виробництва таких машин. Сьогодні ми посилюємо взаємодію. Міжурядова угода про співробітництво у сфері розмінування розпочинає новий етап співпраці урядів, експертів, фахівців у сфері розмінування, виробників обох країн. Співпраці, кінцевою метою якої є очищення території України від мін, забезпечення безпеки українців, відновлення та розвиток нашої держави», - зазначила Свириденко.

Як підкреслила перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України, напрямки співпраці, передбачені угодою, є складовими Стратегії протимінної діяльності, над проєктом якої працює Україна. Тому угода - дуже практичний та предметний документ, робота в межах якого розпочнеться негайно.

Читайте також: Клименко обговорив із представником Єврокомісії розмінування в Україні

Угода між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Хорватія про співробітництво у сфері розмінування передбачає співпрацю, зокрема, за наступними напрямками: заходи нетехнічного та технічного обстеження, розмінування, очищення територій, навчання населення ризикам, пов’язаним з вибухонебезпечними предметами, надання допомоги постраждалим від мін, розробка нормативно-правової бази та стандартних процедур у сфері протимінної діяльності, тренінги для фахівців, обмін знаннями та досвідом щодо розвитку спроможностей з виробництва засобів захисту.

Як повідомлялося, Мінекономіки розраховує, що ПРООН візьме участь у роботі Центру гуманітарного розмінування, зокрема щодо посилення координації між донорами та українським ринком у сфері гуманітарного розмінування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-