Україна та Румунія підписали документи про стратегічне партнерство

Україна та Румунія підписали документи про стратегічне партнерство

Фото
Укрінформ
Україна та Румунія підписали ряд документів про стратегічне партнерство.

Про це заявив Президент Румунії Клауса Йоханніса на спільній з Президентом України Володимиром Зеленським пресконференції в Бухаресті, повідомляє Укрінформ.

“Сьогодні ми вирішили разом розпочати конкретний процес підняття відносин між Румунією та Україною до рівня стратегічного партнерства. Я радий, що ми сьогодні підписали разом із Президентом Зеленським спільну заяву, яка підкреслює ці принципові рамки подальшої співпраці”, – оголосив Йоханніс.

Президент підкреслив, що сьогодні Румунія зосереджується на допомозі Україні, і повинна розглядати відносини з Україною в довгостроковій перспективі.

Йоханніс також запевнив Зеленського, що Румунія і її суспільство сповнені рішучості багатосторонньо та змістовно підтримувати Україну, в тому числі допомогою військового характеру, до перемоги над російським агресором, звільнення всієї території та притягнення до відповідальності всіх винних у скоєнні злочинів, а також потім у процесі відновлення та відбудови.

“Повторюю: підтримка України є стратегічним інтересом Румунії; зміцнення безпеки України означає зміцнення безпеки Румунії. Таким чином ми підтримуємо боротьбу за основні цінності світу, в якому ми живемо”, – заявив румунський лідер.

Крім того, Президенти підписали спільну декларацію щодо взаємодії між країнами, зокрема безпекової, логістичної, економічної.

«Ми підписали двосторонню декларацію, яка фіксує ключові речі нашої взаємодії – і безпекової в тому числі в регіоні Чорного моря, і підтримку нашої Формули миру, і розширення нашої економічної та логістичної взаємодії», - зазначив Зеленський.

Читайте також: Зеленський домовився із президентом Румунії про прискорення навчання українських пілотів на F-16

Також, за його словами, у документі йдеться про спрощення процедур перетину кордону, відкриття нових пунктів пропуску на кордоні.

Крім того, Президент поінформував, що у декларації відображені й «підходи сторін щодо взаємодії з нашими національними спільнотами».

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 10 жовтня перебуває з офіційним візитом у Румунії.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-