Гендиректор УАК прогнозує налагодження більш конструктивних стосунків з поляками після виборів

Гендиректор УАК прогнозує налагодження більш конструктивних стосунків з поляками після виборів

Укрінформ
Генеральний директор "Української аграрної конфедерації" Павло Коваль вважає, що за 20-30 днів після виборів у Польщі вдасться налагодити більш конструктивні стосунки з поляками щодо експорту зерна.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в ефірі Українського радіо.

"Якщо взяти економічну складову, то ринок Польщі для українського зерна не дуже цікавий: кілька сотень тисяч тонн українського зерна в різні роки, в той час, як сьогодні нам треба вивезти понад 50 млн тонн зернових та олійних культур. Якщо взяти цей вересень, коли була найбільш гостра політична дискусія між двома країнами, транзит через Польщу зростав. У перші дні жовтня транзит через чотири залізничних та кілька автомобільних переходів у Польщі також зростає", - зазначив він.

Читайте також: Дуда: Польща підтримує Україну «у межах здорового глузду»

За словами Коваля, розвиток цього кейсу буде залежати і від експертів та політиків.

"Його можна роздмухувати, і зрозуміло, що до 15 жовтня це роздмухування буде потрібно деяким політичним силам у Польщі. Тому що у них парламентські вибори, й у процес втягнуто всі політичні сили, буде багато популізму. Тож варто знайти в собі сили заспокоїтися, дочекатися результатів виборів та формування коаліції. Подивимося, чи будуть там зміни у виконавчій владі, а потім перейдемо до конструктивної дискусії", - наголосив він.

Гендиректор УАК відзначив, що будь-які політики перед виборами ведуть риторику одну, а як тільки беруть відповідальність у законодавчій та виконавчій владі ― риторика змінюється.

"Ще раз наголошу, що наш транзит через Польщу зростає ― сьогодні близько 108 вагонів із зерном та олійними культурами ми передаємо на польську територію для транзиту. Після Румунії це друга за обсягами країна, яка нам забезпечує такий транзит. І це дуже непогано. Не варто із сусідніми європейськими країнами втрачати діалог і перетворювати його на суперечку. Нам не можна втратити нашого адвоката на всіх глобальних майданчиках, яким досі виступала Польща", - підкреслив він.

Читайте також: Польща вимагає від України не «ставити на паузу», а відкликати позов у СОТ

Коментуючи вимогу поляків відкликати скаргу України до СОТ, Коваль наголосив, що це також передвиборча риторика.

"Якщо відкликати, то під вибори це буде більш яскраве рішення і певна перемога, ніж просто призупинити. Україна подала заявку до арбітражу СОТ. Але там не призначений виконавець судового рішення, передбачено 60 днів для розгляду. У нас є цей період для того, щоб відкликати або просто не розпочинати судове провадження. Вважаю, що це була своєрідна переговорна позиція ― поляки висували своє, а ми своє. Думаю, багато політиків вже охолодили свою риторику, і вона вийшла на плато", - сказав він.

Гендиректор відзначив, що найбільш конструктивна дискусія відбувається з Румунією, є непогане порозуміння з Болгарами.

"І я переконаний, що за 20-30 днів після виборів ми налагодимо більш конструктивні стосунки з поляками. А поки нам треба робити нашу основну роботу у напрямку перемоги над ворогом ― взяти стратегічні логістичні канали, відрізати південні фронти від постачань і розблоковувати глибоководні порти у Миколаєві, Одесі, Херсоні. Це важка праця, бо потрібно буде розмінування, а потім доінвестування, адже багато інфраструктури там знищено", - наголосив він.

Як передавав Укрінформ, в українсько-польських відносинах зараз спостерігається напруження у зв'язку з так званою зерновою кризою: одностороннє ембарго з боку Польщі на експорт українських зернових на польський ринок і скаргу Києва до Світової організації торгівлі. Для відновлення конструктивних переговорів по збіжжю з Україною Польща вимагає не призупинення, а відкликання Києвом скарги до СОТ.

Фото: NurPhoto

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-