ЄС підтвердив непохитну підтримку України та європейське майбутнє країн-кандидатів

ЄС підтвердив непохитну підтримку України та європейське майбутнє країн-кандидатів

Укрінформ
Лідери держав та урядів країн ЄС погодили підсумкову декларацію, в якій підтвердили непохитну підтримку України, а також те, що майбутнє країн-кандидатів та їх народів полягає в Європейському Союзі.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у документі, що був ухвалений за підсумками неформального засідання Європейської Ради.

«Сповнені рішучості взяти на себе більше відповідальності за власну безпеку й оборону, та щоб допомогти Україні, ми наростили європейські спроможності. Ми будемо продовжувати підтримувати Україну та її народ так довго, як це буде необхідним. Ми також підтверджуємо, що майбутнє країн-кандидатів та їх громадян полягає в Європейському Союзі», - наголошується у декларації неформального саміту.

Лідери країн ЄС зауважили, що пандемія та російська агресивна війна проти України випробували стійкість Європейського Союзу, підкреслили необхідність посилити його суверенітет та привели країни-члени до ключових рішень із захисту європейських народів та національних економік. 

«Після зустрічі у Версалі ми діяли рішуче. Перед загрозою енергетичного шантажу ми значно скоротили нашу залежність та диверсифікували джерела енергії. Поставши перед більш жорстокими ланцюгами постачання та новими умовами в міжнародній співпраці, ми зміцнили власну економічну базу… Але більше має бути зроблено. Сьогодні у Гранаді ми обговорили ключові пріоритети та дії, що є необхідними для сильної, динамічної, конкурентоспроможної та гармонійної Європи у світі, що змінюється», - йдеться у підсумковому документі. 

Читайте також: Війна Росії проти України не дозволяє Євросоюзу зволікати з процесом розширення - Мішель

Зокрема, як наголосили лідери, на основі положень Стратегічного компаса Євросоюз буде зміцнювати оборонну готовність та інвестувати у розвиток відповідних спроможностей за рахунок розвитку технологічної та промислової бази.

«Ми також фокусуємо увагу на військовій мобільності, на стійкості в космосі, на протидії кібернетичним й гібридним загрозам, а також іноземним інформаційними маніпуляціям проти усього Європейського Союзу. Російська агресивна війна також ще більше підкреслила силу наших трансатлантичних відносин», - наголосили глави держав та урядів ЄС.

Як повідомлялося, сьогодні у Гранаді відбулося неформальне засідання Європейської Ради, під час якої європейські лідери обговорили майбутній розвиток та розширення Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-