Ірану вигідніше балансувати, але обставини штовхають його у бік Росії - експерт

Ірану вигідніше балансувати, але обставини штовхають його у бік Росії - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що Іран піде на тіснішу співпрацю з Росією у військовій сфері, оскільки саме від неї може отримати необхідні для виживання режиму швидкі гроші.

Таку думку він висловив в інтерв’ю Укрінформу.

Експерт зауважив, що іранці зацікавлені у знятті західних санкцій, бо вони не можуть повною мірою реалізувати свій потенціал, а відтак сам переговорний процес з американцями може вплинути на позицію Ірану. Водночас він заперечив можливість їхньої співпраці.

«Іран точно не схиляється у бік США – йому вигідніше балансувати, як і всьому Глобальному Півдню. Але обставини штовхають його у бік Росії, і та політична група, яка зараз править в Ірані, скоріше схиляється до співпраці з Росією», - зазначив Семиволос.

За його словами, головне завдання нинішнього іранського режиму – виживання, а для цього необхідні ресурси.

Читайте також: Юсов - про передачу іранських ракет Росії: Вживаємо заходів, щоб цього не відбулося

«А швидкі гроші, а не китайські інвестиції, які підуть в економіку і через певний час зможуть запустити якісь галузі, вони можуть отримати тільки від Росії. Відповідно, вони через це схиляються до співпраці з нею», - вважає директор Центру близькосхідних досліджень

Як повідомлялося, Інститут вивчення війни (ISW) прогнозує, що Іран може передати Росії гіперзвукові ракети після18 жовтня, коли закінчиться строк дії резолюції Ради безпеки ООН 2231, що забороняє йому такі угоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-